Femeile au fost mai afectate de pandemie decât bărbații

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Paul McNamee, a colaborat cu experți de la Duke-NUS Medical School din Singapore și Universitatea din Torino. Oamenii de știință au analizat date din studiul Understanding Society, colectate între ianuarie 2015 și martie 2023, pentru a compara comportamentele sănătoase înainte și după pandemie.

Cercetătorii au examinat obiceiuri legate de sănătate, precum consumul de fructe și legume, consumul de alcool și activitatea fizică, alături de indicatorii de sănătate mintală. Studiul a dezvăluit că femeile au fost mai afectate de pandemie decât bărbații, conform ScienceDirect.

Acestea au raportat mai puține zile de consum de fructe și reduceri mai mici ale consumului de alcool.

Nivelul de suferință psihologică a crescut pentru ambele sexe, dar a fost mai accentuat la femei. Relația dintre comportamentele sănătoase și sănătatea mintală s-a diminuat pentru femei, în timp ce la bărbați a rămas constantă. Înainte de pandemie, obiceiurile sănătoase contribuiau la echilibrul psihic al femeilor, dar acest beneficiu a fost mai evident la bărbați în timpul pandemiei. 

Concluziile

„Am constatat că femeile au raportat schimbări generale mai nefavorabile în comportamentele legate de sănătate decât bărbaţii în timpul pandemiei. Mai exact, au consumat fructe mai rar şi au redus mai puţin consumul de alcool. De asemenea, nivelul de suferinţă psihologică a crescut pentru ambele sexe, dar mai mult pentru femei”, a declarat prof. Paul McNamee, coordonatorul studiului, citat într-un comunicat publicat pe site-ul Universității Aberdeen.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Schimbările negative s-au menținut până în luna mai a anului 2023, sugerând că efectele pe termen lung au fost amplificate de presiunile financiare, potrivit cercetătorilor.

„Studiul nostru arată şi că pandemia a slăbit considerabil efectul protector al comportamentelor sănătoase asupra sănătăţii mintale în cazul femeilor, dar nu şi al bărbaţilor. Pentru femei, adoptarea unui stil de viaţă sănătos era anterior corelată puternic cu starea psihică, dar această legătură nu a mai fost semnificativă în timpul pandemiei”, a afirmat dr. Silvia Mendolia de la Universitatea din Torino.

Cu toate că studiul se bazează pe date dinaintea și din timpul pandemiei, concluziile sunt relevante și în prezent. Ele sugerează că femeile din medii socioeconomice modeste, cu responsabilități de îngrijire a familiei, se confruntă cu obstacole suplimentare în menținerea unui stil de viață sănătos.

Pandemia de COVID-19 în România a început oficial în luna februarie a anului 2020, când a fost confirmat primul caz. Coronavirusul, care a pornit din China, s-a răspândit rapid. Pe 11 martie 2020, OMS a declarat COVID-19 pandemie globală.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.