Câte cazuri s-ar putea înregistra în Europa

Oamenii de știință de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății, estimează că, dacă tendințele actuale se mențin, aproximativ 15,6 milioane de oameni născuți între 2008 și 2017 vor fi diagnosticați cu cancer gastric în timpul vieții, conform Independent.

Dintre acestea, 11,9 milioane de cazuri sunt legate direct de infecția cu H. pylori. În timp ce marea majoritate a cazurilor noi se vor înregistra în Asia (în special India și China), circa două milioane ar putea apărea în America, 1,7 milioane în Africa și 1,2 milioane în Europa.

H. pylori infectează mucoasa stomacului, fiind transmisă de la o persoană la alta sau prin alimente și apă contaminate. Pentru multe persoane, H. pylori nu provoacă probleme semnificative, dar poate cauza indigestie, balonare sau greață. Detectarea se face prin teste de sânge, respiratorii sau probe de scaun. 

Autorii celui mai recent studiu cer investiții mai mari în prevenirea cancerului gastric, prin programe de depistare și tratare la nivelul întregii populații. 

Simptomele cancerului gastric

„Modalitățile de reducere a riscului de cancer includ oprirea fumatului, menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea consumului de alcool și o dietă sănătoasă și echilibrată”, a spus dr. Rachel Orritt, manager de informații medicale la Cancer Research UK.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Studiul publicat în Nature Medicine a analizat incidența cancerului gastric în 185 de țări în 2022. Cercetătorii au analizat potențialul impact al strategiilor de depistare și tratare a H. pylori și au constatat că numărul cazurilor de cancer gastric ar putea fi redus cu până la 75 % la nivel global. 

Asia este cea mai afectată, cu 10,6 milioane de cazuri preconizate, urmată de America (2 milioane), Africa (1,7 milioane), Europa (1,2 milioane) și Oceania (0,07 milioane). 

Simptomele principale ale cancerului gastric includ arsuri la stomac, dificultăți la înghițire, indigestie, senzație de sațietate rapidă, pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate, dureri de stomac și senzația de oboseală. Aceste simptome sunt comune și pot fi cauzate de alte afecțiuni.

Ce este H. pylori

Helicobacter Pylori este o bacterie care poate infecta stomacul, iar în timp, duce la gastrită, ulcer şi chiar la cancer gastric. Helicobacter Pylori se transmite prin saliva, prin materiile fecale infectate, dar şi prin apă sau mâncare contaminată.

Cum se combate H. pylori

De obicei, infecția cu Helicobacter pylori este tratată cu cel puțin două antibiotice diferite în același timp. Astfel, bacteriile nu devin rezistente la un anumit antibiotic. Pe lângă antibiotice, se administrează și inhibitori ai pompei de protoni. Aceste medicamente reduc aciditatea stomacului și permit vindecarea mucoasei gastrice, conform Mayo Clinic.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Tratamentul durează de obicei 10-14 zile. Se recomandă repetarea testării pentru Helicobacter pylori la cel puțin patru săptămâni după tratament.


Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.