Stațiunea de lux din Coreea de Nord primește primii turiști ruși

O nouă stațiune de lux, aflată pe o plajă din Coreea de Nord și criticată de grupurile pentru drepturile omului pentru tratamentul dur al muncitorilor din construcții, și-a primit primii turiști ruși săptămâna aceasta.

Complexul Wonsan Kalma a fost deschis luna trecută într-o ceremonie grandioasă de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care l-a lăudat ca fiind o „destinație turistică și culturală de clasă mondială”.

Detaliile construcției acestei stațiuni au fost învăluite în secret într-o țară în mare parte închisă lumii exterioare. Destinația a fost însă și în centrul unor controverse. BBC Verify a studiat imagini satelitare, a obținut documente interne de planificare și a discutat cu experți și foști oficiali nord-coreeni despre îngrijorările lor legate de abuzurile drepturilor omului în timpul dezvoltării complexului.

Cât îi costă pe ruși călătoria în Coreea de Nord

Coreea de Nord a fost aproape complet închisă vizitatorilor străini în ultimii ani, cu doar câteva tururi foarte controlate permise să viziteze țara. Wonsan Kalma este văzut nu numai ca jucând un rol important în revigorarea economiei în dificultate a țării sancționate, ci și ca un mijloc de consolidare a legăturilor sale cu Rusia – care s-au apropiat în urma sprijinului militar al Phenianului pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Potrivit documentelor analizate de BBC, obiectivul inițial era de a atrage peste un milion de vizitatori, turiștii străini fiind așteptați să provină în principal din China și Rusia. Sursa citată a analizat site-urile agențiilor de turism atât din China, cât și din Rusia pentru orice listări care promovează excursii la noua stațiune.

Niciuna dintre agențiile chineze verificate nu făcea publicitate pentru călătorii la Wonsan. În Rusia însă, BBC a identificat trei agenții care ofereau tururi care includeau Wonsan Kalma.

Călătoria de o săptămână în Coreea de Nord, inclusiv trei zile la stațiunea Wonsan, costa 1.800 de dolari (1.300 de lire sterline) – cu 60% mai mult decât salariul mediu lunar din Rusia. Două alte călătorii au fost programate pentru august, potrivit presei britanice.

De ce nu se vizitează Coreea de Nord

Coreea de Nord este una dintre cele mai închise și restrictive țări din lume în privința turismului, iar vizitele sunt foarte limitate și controlate strict.

După pandemie, Coreea de Nord și-a închis granițele pentru turiști străini în 2020 și, deși a făcut tentative de redeschidere, a suspendat rapid turismul pentru străini, inclusiv în orașul Rason, considerat o zonă economică specială.

LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta
Recomandări
LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta

Accesul în Coreea de Nord se face pe baza unor reguli stricte:

  • Accesul este permis doar unor grupuri restrânse, iar autoritățile impun reguli stricte privind cine poate intra, excluzând jurnaliști, influenceri sau creatori de conținut occidentali.
  • Vizitele sunt supravegheate atent, iar turiștii trebuie să respecte reguli stricte, evitând orice activitate neautorizată sau discuții despre politică și religie.
  • Regimul nord-coreean controlează foarte riguros contactele cu străinii pentru a preveni influențe externe și a menține controlul asupra populației.
Momentul în care Kim Jong Un inaugurează stațiunea turistică din Coreea de Nord
Kim Jong Un, alături de mai mulți oficiali, inaugurează și deschide stațiunea turistică „de lux” din Coreea de Nord. Foto: Profimedia Images

Planuri ambițioase pentru destinația de lux

Kim Jong Un și-a petrecut o mare parte a tinereții în Wonsan, iar înainte de construirea noii stațiuni, orașul era o destinație de vacanță populară pentru elita țării.

Potrivit lui Ri Jong Ho, un fost oficial economic nord-coreean implicat în primele etape de planificare a stațiunii, care a dezertat în 2014, „când zona turistică Wonsan a fost planificată inițial… ideea era să atragă în jur de un milion de turiști în zonă, menținând-o în același timp o zonă închisă. Intenția era să deschidă puțin Coreea de Nord”.

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

În 2017, cu un an înainte de începerea construcției, Kim a trimis o delegație într-o misiune de documentare în Spania, unde echipa a vizitat stațiunea Benidorm. Delegația nord-coreeană „a inclus politicieni de rang înalt și mulți arhitecți care au luat multe notițe”, își amintește Matias Perez Such, un membru al echipei spaniole care a găzduit delegația într-un tur ce a inclus un parc tematic, hoteluri înalte și o marină.

O broșură nord-coreeană cu o hartă a stațiunii identifică 43 de hoteluri de-a lungul plajei, precum și case de oaspeți pe un lac artificial și locuri de camping. BBC a corelat aceste locații cu imagini satelitare de înaltă rezoluție, deși nu poate verifica dacă acestea au fost, de fapt, finalizate.

Controverse privind exploatarea muncitorilor pentru o construcție rapidă

Ritmul rapid al construcției a ridicat îngrijorări cu privire la tratamentul celor care lucrează la complex. ONU a evidențiat un sistem de muncă forțată folosit în Coreea de Nord, în special „brigăzile de șoc” unde muncitorii se confruntă adesea cu condiții dure, ore lungi de muncă și compensații inadecvate.

James Heenan de la Biroul ONU pentru Drepturile Omului din Seul spune că „există rapoarte conform cărora stațiunea a fost construită folosind ceea ce ei numesc brigăzi de șoc”.

„Am văzut, de asemenea, rapoarte că oamenii lucrau 24 de ore pe zi la final pentru a termina acest lucru, ceea ce pentru mine sună a brigadă de șoc”.

BBC a vorbit cu un nord-coreean care a servit în și a ajuns să conducă brigăzi de șoc. Deși Cho Chung Hui – care ulterior a dezertat – nu a fost implicat în construcția stațiunii Wonsan, el și-a amintit condițiile brutale ale brigăzilor pe care le-a supravegheat: „Principiul din spatele acestor [brigăzi] era că, indiferent de ce, trebuia să completezi sarcina, chiar dacă te costa viața. Am văzut multe femei care erau sub atâta tensiune fizică și mâncau atât de prost, încât menstruația lor a încetat complet”.

Kang Gyuri, care a lucrat în Wonsan înainte de a fugi în Coreea de Sud în 2023, spune că vărul ei s-a oferit voluntar să lucreze pe șantierul de construcții pentru că îl vedea ca o cale către rezidența în capitala țării, Pyongyang, care este rezervată cetățenilor în care regimul are încredere. „Abia putea să doarmă. Nu-i dădeau suficient de mâncare”, a spus ea. „Facilitățile nu sunt organizate corespunzător, unii oameni pur și simplu mor în timp ce lucrează și ei nu își asumă responsabilitatea dacă cad și mor”.

În ciuda criticilor și îngrijorărilor legate de drepturile omului, stațiunea Wonsan Kalma reprezintă o încercare ambițioasă a Coreei de Nord de a-și dezvolta industria turistică și de a atrage vizitatori străini. Rămâne de văzut dacă va reuși să atragă numărul dorit de turiști și să devină o destinație de succes pe termen lung.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.