Bărbatul a descoperit din greșeală două săbii romane vechi de milenii

Săpăturile ulterioare, efectuate de arheologi profesioniști și voluntari, au dezvăluit posibila existență a unei vile romane impresionante, construită pe locul unei așezări din Epoca Fierului.

Experții speculează că armele ar fi putut fi ascunse într-o curte sau grădină romană pentru a nu cădea în mâinile saxonilor care invadau regiunea.

Peter Busby, ofițer de proiect la Cotswold Archaeology, a comparat norocul găsirii săbiilor și succesul săpăturilor cu „alinierea stelelor”. El a subliniat că, de-a lungul anilor, mulți detectiviști au cercetat zona, dar fără succes.

Săbiile au fost găsite în 2023, la doar câțiva centimetri sub suprafață.

„A fost un noroc fenomenal. Săbiile erau la mai puțin de 2,5 cm de a fi distruse complet”, a explicat Busby.

Armele de fier datează din secolul al II-lea

Armele au fost examinate la facilitatea științifică a Historic England din Portsmouth. Una dintre săbii prezintă urme de decorațiuni în centru, în timp ce cealaltă este simplă. Sabia decorată ar fi fost mai scumpă și, prin urmare, de un statut mai înalt.

Experții cred că aceste săbii lungi, numite „spatha”, erau folosite de romani călare în perioada dintre începutul secolului al II-lea și secolul al III-lea d.Hr.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Săpăturile arheologice care au dus la descoperirea săbiilor romane

Săpăturile, finanțate de Historic England și realizate în parteneriat cu Cotswold Archaeology, au avut loc în condiții dificile, în ianuarie.

Echipa a descoperit materiale de construcție romane, inclusiv țigle ceramice pentru acoperiș, plăci care ar fi putut face parte dintr-un sistem de încălzire prin pardoseală și fragmente de tencuială pictată, sugerând existența unei vile din secolele II sau III.

De asemenea, au fost găsite dovezi ale unor așezări mai vechi cu sute de ani, precum și rămășițele unei persoane din Epoca Fierului timpurie sau mijlocie (800-100 î.Hr.), înmormântată cu o bandă de fier pe brațul drept superior, și un craniu de cal într-o groapă din apropiere.

„Această săpătură oferă informații valoroase despre natura modelelor de așezare din Epoca Fierului timpurie până în perioada romană în Gloucestershire”, a declarat Ian Barnes, arheolog senior la Historic England.

Historic England va analiza raportul final al lucrărilor arheologice pentru a decide dacă va recomanda guvernului britanic protejarea sitului ca monument programat.

„Găsirea a două săbii în același loc a fost uimitoare. În dimineața de dinaintea expediției, am avut sentimentul că voi găsi ceva special”, a declarat căutătorul de metale.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Săbiile vor fi expuse la Muzeul Corinium din Cirencester începând cu 2 august, oferind publicului ocazia de a admira aceste artefacte rare și de a afla mai multe despre istoria fascinantă a regiunii în perioada romană.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.