Ilie Bolojan a spus că Exim Bank plătește o chirie lunară de 180.000 de euro către o firmă privată, iar RAAPPS, proprietara clădirii bucureștene, primește numai 60.000 de euro de la privat.

În replică, Exim Banca Românească a transmis că sediul din Kiseleff, mutare făcută în 2013, a fost „o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activităţii şi construirea unei imagini corporative, cât şi pentru optimizarea costurilor operaţionale”.

„Negocierea şi încheirea contractului de sublocaţiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiţii de legalitate şi eficienţă economică, termenii şi condiţiile esenţiale ale contractului  fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administraţie. Selecţia actualului spaţiu şi fundamentarea chiriei s-au făcut pe baza evaluărilor realizate de firme de evaluare cu reputaţie profesională recunoscută, atât la momentul perfectării contractului iniţial, cât şi cu ocazia negocierilor derulate pentru  prelungirile ulterioare ale acestuia”, a transmis banca.

„Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnării ofertei câştigătoare a fost raportul calitate/preţ – ţinând cont de poziţionare, imagine şi notorietate, iar alegerea oricărui alt spaţiu, în momentul iniţial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fără a se adăuga TVA aferentă, în condiţiile în care chiria prevăzută în contractul actual este în regim de scutire de TVA”, susțin reprezentanții Exim Banca Românească.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Potrivit băncii de stat, încheirea şi derularea contractului de sublocaţiune a clădirii din Șoseaua Kiseleff au fost verificate de Curtea de Conturi și DNA, „nefiind constatată nicio încălcare a legii şi nefiind dispusă nicio măsură coercitivă în consecinţă”.

Bolojan a cerut înlocuirea șefului Exim Bank

Șeful Executivului a anunțat că vrea demiterea lui Traian Halalai și că se va face și o sesizare la Parchet.

„Am cerut Ministerului de Finanţe să declanşeze procedura de înlocuire din funcţie a directorului de la bancă. În aceste zile, dacă nu mâine sau poimâine, va pleca sesizarea la parchet, pentru că sper că cineva va constata că nu putem avea pentru aceeaşi clădire două expertize făcute către două companii de stat”, a spus Bolojan marți, 8 iulie, la Digi24.

„Sunt două evaluări care arată că un preţ de 60.000 de euro este preţ de piaţă în acelaşi loc şi o altă expertiză care arată că 180.000 de euro este tot în acelaşi loc, tot pentru acea clădire un preţ de piaţă”, a adăugat el.

Actualul sediu Exim Banca Românească, motivul supărării lui Bolojan. S-a enervat și pe RAAPPS: „Nesimțirea e mare”

Pe 27 iunie, în prima conferință de presă ca premier, Ilie Bolojan s-a enervat pe RAAPPS și a spus că „nesimțirea e mare”. El s-a referit la o vilă de protocol veche, de pe Șoseaua Kiseleff din București, care aparține RA-APPS și care a fost închiriată unui privat. Apoi, privatul a reînchiriat-o cu o sumă imensă unei bănci de stat, dar Bolojan nu a dat numele băncii.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Libertatea a scris în premieră, informație preluată apoi de presă, că pe Șoseaua Kiseleff este o singură bancă, Exim Banca Românească (fosta Exim Bank), condusă de Traian Halalai.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este exim-bank-kiseleff-ilie-bolojan-1024x677.jpg
Vizavi de Ambasada Rusiei este fostul Palat Kiseleff, acum Exim Banca Românească, fosta Exim Bank până în 2023. Aici a locuit regele Mihai când era copil. Foto: Google Maps

Concret, Exim Banca Românească (fosta Exim Bank) plătește privatului o chirie lunară de 180.000 de euro, în timp ce RAAPPS, care deține vila din Kiseleff, primeşte numai 60.000 de euro.

Acționarul principal al Exim Banca Românească este statul român, prin Ministerul Finanțelor, cu 98,86% din acțiuni.

Cine este Traian Halalai, șeful Exim Bank, și ce salariu are

Traian Halalai este președintele Exim Banca Românească, o bancă de stat cu sediul într-o clădire a RA-APPS aflată pe Șoseaua Kiseleff (fostul Palat Kiseleff), reînchiriată de la o firmă privată.

Reacția EximBank după ce Ilie Bolojan a cerut demiterea directorului Traian Halalai în urma scandalului vilei RAAPPS din Kiseleff
Traian Halalai este președintele Exim Banca Românească (Exim Bank) de 13 ani. Foto: eximbank.ro
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Între 2006 și 2012, a fost director general adjunct la Banca Românească S.A., apoi a fost numit de fostul premier Victor Ponta președinte al Exim Bank, care și-a schimbat denumirea în Exim Banca Românească în 2023.

Traian Halalai, 54 de ani, a încasat numai acum doi ani, potrivit ultimei declarații de avere, 1,42 milioane de lei pentru contractul de mandat și 257.000 de lei doar pentru prezența în Comitetul Interministerial.

Dar, potrivit premierului Bolojan, Traian Halalai are acum un salariu lunar de 20.000 de euro, net. Practic, este unul dintre cel mai bine plătiți oameni de la stat.

Halalai este președintele Exim Bank din noiembrie 2012.

Recent, el a fost filmat distrându-se la St. Tropez, stațiune aflată pe Riviera Franceză, în timp ce Ilie Bolojan îl critica pentru că plătește triplu pentru chiria clădirii RA-APPS. Imaginile au fost postate de Snoop.

Istoricul Palatului Kiseleff, devenit sediul Exim Banca Românească. Aici a locuit regele Mihai

Palatul Kiseleff, clădirea care adăpostește sediul Exim Banca Românească (fosta Exim Bank), a fost inițial o casă boierească a familiei Candiano-Popescu. În 1909, regele Carol I a cumpărat vila și a transformat-o în reședință regală, făcută în stil neoromânesc, cu ajutorul arhitectului Grigore Cerchez.

În această clădire au mai locuit regele Carol al II-lea, regina Elena, dar și fiul lor, regele Mihai, când era copil. Tot aici, pe 8 iunie 1930, a avut loc întâlnirea tensionată dintre regele Mihai și tatăl său, revenit din exil în urmă cu două zile pentru a-i lua tronul.

Clădirea a fost naționalizată în 1948 și a fost Centrul cultural al Ambasadei Rusiei. Aici a fost sediul ING Bank după Revoluție, apoi Exim Bank a închiriat vila în 2013.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.