Articolul prezintă cazurile a două femei din Germania, Rita Meier și Anke Schuster, ale căror soți au murit în accidente inexplicabile cu mașini Tesla.

Pompierii nu pot deschide ușile pentru a-i salva pe șoferi

În ambele cazuri, vehiculele au luat foc, iar echipele de salvare nu au putut deschide ușile pentru a-i salva pe șoferi.

Unul dintre accidentele tragice de Tesla a zguduit Germania în 2018, când Stefan Meier a murit într-un accident inexplicabil pe autostrada A2 lângă tunelul Monte Ceneri. Soția sa, Rita Meier, caută și astăzi răspunsuri despre ce s-a întâmplat cu adevărat.

În după-amiaza zilei de 10 mai 2018, Stefan Meier a pierdut controlul mașinii sale Model S în timp ce conducea cu aproximativ 100 km/h. Vehiculul a lovit un parapet și s-a răsturnat de mai multe ori înainte de a lua foc în aer.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”


Martori oculari au încercat să deschidă ușile pentru a-l salva pe șofer, dar nu au reușit să deblocheze mașina. Nici pompierii sosiți la fața locului nu au putut face nimic pentru a stinge incendiul.

Rita Meier a aflat vestea tragică abia noaptea târziu, când poliția i-a bătut la ușă. De atunci, ea încearcă să afle adevărul despre accident.

„Soțul meu a murit într-un accident rutier inexplicabil. Și nimănui nu i-a păsat”, a declarat Rita Meier.

O mașină Tesla scăpată de sub control, cursă nebună filmată pe o șosea din China: doi morți, trei răniți.

Mii de plângeri similare ale clienților Tesla, în actele interne ale companiei

Cazul lui Stefan Meier nu este singular. Jurnaliștii au descoperit mii de plângeri similare ale clienților Tesla în documentele interne ale companiei, cunoscute sub numele de „Tesla Files”.

Peste 2.400 de reclamații se referă la accelerări neintenționate, iar alte 1.500 la probleme de frânare. Sunt documentate peste 1.000 de accidente.

„Astăzi, în timp ce soția mea conducea cu bebelușul nostru în mașină, autoturismul a accelerat brusc din senin”, se arată într-una dintre plângeri.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță


Un alt client a spus: „Autopilotul meu a eșuat/s-a defectat în această dimineață (mașina nu a frânat) și aproape că m-am ciocnit cu cineva la 105 km/h”.

Patru morți într-o mașină Tesla care a luat foc după ce a ieșit de pe șosea, în Franța.

Tesla nu a dat date despre accidente nici autorităților

În ciuda acestor probleme, Elon Musk continuă să susțină că mașinile Tesla vor deveni complet autonome în curând. Criticii avertizează însă că testarea sistemelor nefinalizate pe drumurile publice pune în pericol viețile oamenilor.

Compania Tesla nu a furnizat date relevante despre aceste accidente atunci când a fost solicitată de autorități. Compania a susținut fie că nu există date disponibile, fie că datele nu sunt relevante.

„Tesla a spus că nu există date relevante”, a explicat Anke Schuster, o altă văduvă care și-a pierdut soțul într-un accident similar.

Investigația se bazează pe documente confidențiale scurse din interiorul Tesla, cunoscute sub numele de „Tesla Files”.

Ce nereguli semnalează șoferii la mașinile Tesla

Acestea conțin mii de plângeri ale clienților legate de probleme cu sistemul de asistență la condus Autopilot, inclusiv accelerări și frânări neintenționate.

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

„Clienții au descris cum mașinile lor au accelerat sau au frânat brusc fără motiv. Unii au scăpat doar cu o sperietură; alții au ajuns în șanțuri”, scris sursa citată.

Jurnaliștii au discutat și cu experți care au reușit să acceseze datele stocate în computerele de bord ale mașinilor Tesla. Aceștia au descoperit că vehiculele colectează și transmit o cantitate enormă de informații către serverele companiei.

„Am descoperit o cutie neagră sinistră în care fiecare byte de date despre clienți era colectat – și sigilat de examinarea publică”, scriu autorii.

Experți: Mașinile Tesla transmit constant multe informații către serverele companiei

În ciuda promisiunilor lui Elon Musk că Tesla va face publice datele despre accidente, compania refuză în mod constant să le împărtășească, chiar și în cazuri fatale.

„Tesla se laudă cu cantitatea vastă de date generate de mașinile sale – date care, susține el, nu numai că vor îmbunătăți întreaga flotă Tesla, ci vor revoluționa și traficul rutier. Dar, așa cum am văzut din nou și din nou în cele mai critice cazuri, Tesla refuză să le împărtășească”, concluzionează documentul.

Experții independenți susțin însă că mașinile Tesla colectează și transmit constant o cantitate uriașă de informații către serverele companiei.

„Întreaga flotă Tesla funcționează ca o rețea. Când o mașină învață ceva, toate învață”, declara Musk în 2015.

Investigația ridică semne de întrebare serioase cu privire la siguranța mașinilor Tesla și la transparența companiei în gestionarea datelor despre accidente.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.