Sindicatele din Senat cer demontarea antenelor „cancerigene” de pe clădirea Parlamentului

„Ni se spune că sporul nostru este un «moft bugetar». Dar cum poate fi un moft lupta pentru a ne proteja sănătatea? Acest spor nu este un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câştigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic, care a confirmat niveluri alarmante de radiaţii electromagnetice, mult peste limita maximă admisă, generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului”, au transmis sindicatele din Senat în cadrul unui comunicat de presă.

Sindicaliştii susţin că expunerea la radiaţii a fost asociată cu cazuri de cancer în rândul angajaţilor. Ei citează un raport oficial al INCDPM „Alexandru Darabont” care atestă prezenţa a cinci factori de risc profesional.

„Antenele operaţionale pe etajele 9-10 şi pe terasă, cât şi echipamentele tehnice de securitate funcţionează permanent, rezultând o expunere constantă la niveluri ridicate de radiaţii ionizante şi neionizante”, explică sindicatele.

Cereri şi soluţii propuse de sindicatele din Senat

Sindicatele cer demontarea imediată a antenelor şi echipamentelor care generează câmpuri electromagnetice ca urmare a tăierii sporului de antenă. Alternativ, propun plafonarea nivelului de emisii echivalent la 300 lei brut.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

„Până la eliminarea tuturor surselor de risc, solicităm menţinerea integrală a sporului pentru condiţii vătămătoare, în forma avută anterior Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2025”, se arată în comunicat.

Impactul bugetar al măsurilor de austeritate luate de Guvernul Bolojan

Sindicaliştii subliniază că impactul bugetar al reducerii sporului este minim, reprezentând doar 0,04% din PIB în 2025. Ei consideră măsura ca fiind „populistă” şi avertizează asupra efectelor negative asupra economiei.

„Mediul privat ar trebui să ia în considerare că orice diminuare a veniturilor bugetarilor va avea un impact negativ şi asupra afacerilor”, afirmă sindicatele.

În final, sindicatele fac apel la responsabilitate instituţională şi transparenţă în luarea deciziilor. Ei cer „măsuri reale, nu soluţii de faţadă şi de marketing politic”.

Cât era sportul de antenă pentru angajații din Senatul României

Până în iunie 2025, angajații Senatului României primeau un spor pentru condiții vătămătoare, cunoscut în spațiul public drept „sporul de antenă”, acordat pentru expunerea la radiațiile generate de echipamentele de pe clădirea Parlamentului. Acest spor reprezenta până la 15% din salariul de bază, dar nu putea depăși suma de 1.500 de lei brut pe lună.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Odată cu lista de măsuri de austeritate aprobate de Guvernul Bolojan, sporul de antenă a fost plafonat la 300 de lei brut pe lună, indiferent de salariu.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)
Avatar comentarii

ionels 11.07.2025, 22:18

Să se mută să lucreze în privat, că-i prea nociv acolo!

Avatar comentarii

Meila 11.07.2025, 22:04

Prostie mai mare nu am auzit, se crucesc Europenii de prostia Romineasca

Avatar comentarii

arisscj 11.07.2025, 21:48

Daca tot se plang angajatii de radiatii, sa-si lase acasa telefoanele mobile.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.