Unde sunt cele mai importante proteste

Angajații din Casele de Pensii protestează din cauza condițiilor de lucru și a tăierii veniturilor. „Printre nemulțumiri se numără condițiile de muncă ale lucrătorilor din Casele de Pensii și tăierea veniturilor. Nu avem aplicații informatice, nu avem sedii, birouri. Într-un birou stau 10-12 persoane, față de maximum 4-5 persoane. Toată săptămâna aceasta suntem în proteste. Vrem să tragem un semnal de alarmă. La Casele de Pensii, salariile sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar”, a spus președintele Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, Ionuț Marinescu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că nu exclude declanșarea grevei generale dacă revendicările nu vor fi soluționate. Protestele vor continua toată săptămâna, în fiecare dimineață, timp de aproximativ două ore.

Și lucrătorii de la Institutul Național de Statistică au organizat un protest în fața instituției.

Angajații de la INS au plecat apoi în marș spre Piața Victoriei.

1-protest-institutul-statisticaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 20
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

De asemenea, și Sindicatul MIPE „Normalitate”, care reprezintă angajații din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, protestează, după cum arată imaginile filmate de mai jos, furnizate de Blocul Național Sindical.

Angajații MIPE au mai protestat și săptămâna trecută, în holul ministerului, apoi în Piața Victoriei, față de măsurile de austeritate anunțate de Guvern, care le înjumătățesc veniturile.

Legea asumată în Parlament de Guvernul Bolojan prevede limitarea la până la 35% a majorării salariale acordate personalului nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene.

Ce taxe noi vor plăti românii din 1 august și cum arată documentul final

Principalele măsuri fiscale care îi vor afecta pe români din 1 august:

  • România are acum trei cote de TVA: 5%, 9% și 19% și vor mai rămâne două: 11% și 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Industria HoReCa va rămâne la nivelul actual, dar numai până în octombrie. Dacă veniturile la buget nu vor crește, atunci cota HoReCa se va majora la 21%
  • creșterea accizelor de 10% pentru băuturile alcoolice și combustibili, de la 1 august; la combustibili, adică la motorină, va funcționa o schemă de restituire parțială a acestei creșteri către companiile care asigură transportul în România
  • va crește și acciza pentru țigări, de la 1 august
  • pensionarii care au o pensie mai mare de 3.000 de lei pe lună vor plăti CASS, adică un procent de 10% din suma care trece peste această limită, de la 1 august
  • majorare a impozitului pe dividende de la 10% la 16%, de la 1 ianuarie 2026
  • profiturile băncilor vor fi taxate suplimentar în 2026
  • toate câștigurile din jocurile de noroc vor fi suprataxate în 2026
  • pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2026
  • tăierea burselor pentru studenți
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Ziua precedentă, Guvernul și-a asumat în Parlament răspunderea pe noile măsuri. Forma finală a documentului poate fi citită mai jos.

Premierul Ilie Bolojan a spus în Parlament, la asumarea răspunderii pe primul pachet de măsuri fiscale, că are „mandatul pe masă” și că va pleca singur din funcție dacă nu reușește.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Moravurinoi 08.07.2025, 12:29

Da-ti-le oamenilor ce cer, aplicatii functionale si digitalizare si atunci vor fi si mai putine hartii si mai putini oameni in birouri.

Avatar comentarii

Janika 08.07.2025, 12:15

Am o nedumerire! În 2020, ministru al muncii era Raluca Turcan, până în 2021. Lumea a lăsat-o în pace, inclusiv presa, pentru că recalcula pensiile ! Au trecut anii și încă nu-i gata ?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.