Europa nu produce destul echipament militar

În cadrul întâlnirii cu cancelarul german Friedrich Merz, Mark Rutte a declarat că Europa și SUA nu produc suficient pentru a face față riscurilor actuale de securitate.

„Problema nu sunt SUA sau Europa. Problema este că noi, în Europa și SUA, nu producem suficient. Ne îmbunătățim. Dar chiar acum, chiar în acest moment, Polonia, România și Estonia cumpără din Coreea de Sud – pentru că durează prea mult să cumperi din Europa sau din SUA. Aceasta este problema. De aceea trebuie să creștem producția împreună”, a spus Mark Rutte.

Noua țintă NATO: 5% din PIB pentru apărare până în 2035

Pe fondul tensiunilor geopolitice, aliații NATO au agreat o creștere semnificativă a bugetelor pentru apărare. 

Noul obiectiv este de minimum 5% din PIB până cel târziu în 2035, cel mai mare procent de la Războiul Rece încoace.

Și România a semnat acordul pentru noua țintă NATO de 5%.

La rândul său, cancelarul german Friedrich Merz a precizat: „Vom folosi aceste resurse cu înțelepciune și metodic și vom extinde Bundeswehr-ul într-o armată exemplară în cadrul alianței. Vom achiziționa echipamente noi la scară largă, cu un accent special pe noile tehnologii”.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, și Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, în timpul unei întâlniri oficiale la Cancelaria Federală din Berlin, 9 iulie 2025.
Mark Rutte și Friedrich Merz, 9 iulie 2025, Cancelaria Federală – Foto: Profimedia

Rusia poate ataca NATO ca să țină Europa ocupată

Rutte a vorbit despre o posibilă ofensivă rusă de amploare împotriva teritoriului NATO, care ar putea coincide cu un atac chinez asupra Taiwanului.

Mai exact, secretarul general NATO a spus: „Al Treilea Război Mondial ar putea fi probabil în următorii trei până la șapte ani”. Asta pentru că  Rusia ar putea lansa un atac la scară largă împotriva teritoriului NATO pentru a ține Europa ocupată în timp ce China atacă Taiwanul, a precizat Mark Rutte.

„Există un risc tot mai mare ca, înainte de a lansa un atac asupra Taiwanului, Xi Jinping, președintele Chinei și secretarul general al Partidului Comunist Chinez, să-l sune mai întâi pe partenerul său mai puțin important în toate acestea, pe Vladimir Vladimirovici Putin, pentru a-i cere să ne țină ocupați în Europa”, a declarat Rutte, la Berlin, după întâlnirea cu cancelarul german Friedrich Merz.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a atenționat că al treilea război mondial va începe cu invaziile simultane ale lui Xi Jinping, președintele Chinei, și Vladimir Putin, președintele rus și în cadrul unui interviu New York Times.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Friedrich Merz acuză Rusia de terorism și promite sprijin sporit pentru Ucraina

Cancelarul Merz a reiterat sprijinul pentru Ucraina și a denunțat tacticile Rusiei, pe care a acuzat-o de „terorism împotriva populației civile”.

„Acest lucru nu are nicio legătură cu un război împotriva unor ținte militare”, a spus el, referindu-se la atacurile rusești asupra civililor.

Atât Merz, cât și Rutte au subliniat angajamentul față de Ucraina și au spus că prioritatea este de a se ajunge la un armistițiu cu Rusia cât mai curând posibil.

Cancelarul german a menționat și semnale de la Washington privind sprijinul aerian pentru Kiev, promițând o contribuție semnificativă din partea Germaniei.

Germania a sărbătorit miercuri, 9 iulie, 70 de ani de la aderarea la NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.