sursă video: X / IsraelWarRoom
Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat că acțiunile Teheranului sunt strict defensive și că țara „rămâne angajată în procesul diplomatic”.
Totuși, adjunctul său, Majid Takht Ravanchi, a avertizat că, în cazul unei intervenții militare americane, Iranul va riposta „oriunde va identifica ținte care necesită acțiune”, subliniind că „acționăm în legitimă apărare”.
Reactorul cu apă grea de la Arak a fost avariat în urma unui atac israelian, afirmă AIEA
Atacurilor israeliene de joi au lovit reactorul de cercetare cu apă grea Khondab din Iran, un proiect aflat în construcție și care nu începuse încă să funcționeze, și au avariat uzina din apropiere care produce apă grea, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU (AIEA).
„AIEA are informații conform cărora reactorul de cercetare cu apă grea Khondab (fostul Arak), aflat în construcție, a fost lovit. Acesta nu era operațional și nu conținea materiale nucleare, deci nu a avut efecte radiologice”, a transmis AIEA într-o postare pe X.
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/192_b426fbdada127b98e765bafc8e08fb50.jpg)
„Deși inițial daunele aduse Uzinei de Producție a Apei Grele din apropiere nu au fost vizibile, acum se estimează că clădirile cheie ale instalației au fost avariate, inclusiv unitatea de distilare”, se mai arată în comunicatul AIEA.
Reactorul cu apă grea, așa cum a fost proiectat inițial, ar fi putut produce cu ușurință plutoniu care ar fi putut fi folosit în cele din urmă într-o armă nucleară, deși Iranul neagă că ar fi căutat astfel de arme.
Totuși, în baza unui acord încheiat în 2015 cu marile puteri, centrala a fost reproiectată pentru a reduce riscul de proliferare, iar miezul acesteia a fost îndepărtat și umplut cu beton. Iranul informase Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, că reactorul va intra în
Trump decide „în două săptămâni” dacă SUA vor ataca Iranul
Președintele american Donald Trump va decide dacă se va alătura sau nu direct războiului împotriva Iranului alături de Israel în următoarele două săptămâni, a anunțat, joi, Casa Albă.
„Referitor la criza din Iran, știu că au fost multe speculații în presă referitoare la decizia președintelui Donald Trump și la posibilitatea implicării directe a Statelor Unite. În acest context, am un mesaj direct din partea președintelui: «Pe baza faptului că există șanse substanțiale privind negocierile care ar putea avea loc sau nu cu Iranul în viitorul apropiat, voi lua decizia de a ne implica sau nu în următoarele două săptămâni» – acesta este mesajul direct al președintelui”, a declarat, într-o conferință de presă, Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/192_972a9aa87c296f676074d2500a93af09.jpg)
Șeful Forțelor de Apărare israeliene spune că Israelul „schimbă fața Orientului Mijlociu”
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), general-locotenent Eyal Zamir, a declarat, joi, în timpul unei vizite la un centru de comandă a informațiilor, că „sabia Iranului pe care au construit-o de-a lungul anilor pentru a ne face rău” este acum întoarsă împotriva lor.
„Direcția de Informații Militare a demonstrat capacități extraordinare. Fiecare cetățean al țării, întreaga lume, vă privește cu uimire și admirație. Toată lumea vrea să afle cum s-a întâmplat asta”, a spus Zamir în timpul unei vizite la Divizia de Cercetare a direcției, într-un comunicat publicat de IDF.
„Ceea ce facem aici este istorie, schimbăm fața Orientului Mijlociu. Cercul de foc, sabia pe care au construit-o de-a lungul anilor pentru a ne face rău, se întoarce acum împotriva lor, împotriva pământului lor”, a transmis Eyal Zamir.
Israelul așteaptă ca SUA să decidă în 24-48 de ore dacă va ataca Iranul
Israelul încă se așteaptă ca președintele american Donald Trump să se alăture atacurilor împotriva programului nuclear iranian, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/192_2f79c4d71a93152e28a17a5478205c77.jpg)
„Se așteaptă ca ei să se alăture, dar nimeni nu îi împinge. Trebuie să ia singuri o decizie”, a declarat oficialul
„Vom ști în următoarele 24-48 de ore”, a estimat același oficial, sub protecția anonimatului.
Hackerii au „spart” televiziunea iraniană după ce liderul suprem al țării a amenințat SUA cu „război total”
Se presupune că hackeri pro-Israel au compromis televiziunea de stat iraniană, transmițând un apel la revoltă împotriva liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Pe platforma Telegram au apărut imagini cu un ecran dintr-o locuință în care se vedeau scene de haos pe străzile Iranului. În înregistrare, femei apar renunțând la hijabul obligatoriu și tăindu-și părul cu o foarfecă — simboluri ale protestului împotriva regimului.
Secvențele prezentate par a fi preluate din mișcarea „Femeie, Viață, Libertate”, declanșată în 2022, după moartea tinerei kurdo-iraniene Mahsa Jina Amini, aflată în custodia poliției.
Un alt fragment din transmisie a redat mesajul: „Ridică-te! Acesta este momentul tău. Ieși în stradă. Preia controlul asupra viitorului tău”.
Autoritățile iraniene au acuzat Israelul pentru această intervenție, calificând-o drept „atac cibernetic al inamicului sionist” menit să perturbe emisia prin satelit.
Cotidianul iranian Hamshahri a publicat înregistrarea scurtei întreruperi și a confirmat că hackerii au pătruns în sistemul televiziunii de stat pentru a lansa apeluri de mobilizare a populației.
Jonathan Harounoff, purtătorul de cuvânt al Israelului la ONU, a distribuit videoclipul pe platforma X (fostul Twitter), comentând: „Se întâmplă chiar acum. Televiziunea de stat iraniană a fost „spartă”, întrerupând propaganda obișnuită pentru a difuza imagini simbolice ale mișcării «Femeie, Viață, Libertate»”.
Acesta este cel mai recent incident cibernetic care afectează Iranul, țară ce se confruntă simultan și cu pene majore de internet, în contextul continuării bombardamentelor israeliene.
Zeci de mii de turiști sunt blocați în Israel din cauza războiului
Ministerul Turismului solicită guvernului să permită turiștilor blocați în Israel din cauza războiului din Iran să solicite permisiuni speciale de părăsire a țării pe calea aerului.
Într-o scrisoare trimisă directorului general interimar al Cabinetului Prim-ministrului, Drorit Steinmetz, ministrul Turismului, Dani Shahar, îndeamnă guvernul să permită turiștilor să părăsească țara, sub rezerva aprobării de către un comitet de excepții numit de Ministerul Transporturilor.
Comitetul de excepții este desemnat să examineze și să prioritizeze cererile cetățenilor israelieni cu nevoi umanitare și medicale excepționale care doresc să se întoarcă în țară cu zboruri de repatriere.
„Turiștii se află într-o stare de incertitudine și suferință din cauza unui război aprig. Unii rămân aici dincolo de perioada de ședere planificată, uneori în condiții financiare și personale dificile, și raportează un sentiment de abandon și pierdere a încrederii în instituțiile statului. Solicităm ca zborurile de întoarcere (de repatriere) către Israel să fie folosite și pentru zborurile de ieșire pentru a transfera turiștii din Israel în țările lor de origine, așa cum este cazul navelor de croazieră și al punctelor de trecere a frontierelor terestre care sunt supraaglomerate”, a transmis Dani Shahar.
„Prioritizarea nu este doar un act umanitar și necesar, ci are și o mare valoare politică și de imagine: acei turiști vor deveni ambasadori ai bunăvoinței pentru Statul Israel sau invers, dacă sunt percepuți ca fiind abandonați de țara pe care au ales să o viziteze”, a mai arătat Dani Shahar.
Ministerul Turismului din Israel a lansat, marți, un formular de înregistrare digitală pentru turiștii blocați în Israel din cauza războiului, pentru a facilita plecarea lor din țară odată ce va fi permisă.
Aproximativ 22.000 de turiști s-au înregistrat până acum pe formular și doresc să se îmbarce pe zboruri de repatriere pentru a părăsi Israelul.
Iranul se confruntă cu o pană aproape totală de internet
Conectivitatea la internet în Iran a scăzut vertiginos de la 78% la doar 3% miercuri după-amiază, conform datelor de la Netblocks, o organizație non-guvernamentală care monitorizează guvernanța internetului.
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Iran a anunțat că a impus restricții temporare privind accesul la internet, invocând motive de securitate.
Țara se confruntă cu pene parțiale de internet de la începutul atacurilor israeliene. Numărul de persoane conectate la internet, comparativ cu nivelurile obișnuite, a dus la o scădere treptată a conectivității la internet, pe măsură ce locuitorii evacuează din Teheran și din alte orașe importante, iar afacerile se închid.
Orice implicare militară a americanilor le-ar provoca „daune ireparabile”, avertizează liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a respins apelurile SUA la capitulare în contextul atacurilor israeliene și a avertizat că orice implicare militară a americanilor le-ar provoca „daune ireparabile”.
„Persoanele înțelepte care cunosc Iranul, poporul său și istoria sa nu se adresează niciodată acestei națiuni cu limbajul amenințărilor, deoarece națiunea iraniană nu este genul de națiune care se predă”, a transmis ayatollahul Ali Khamenei.
Un diplomat iranian avertizase anterior că intervenția SUA ar risca un „război total”.
Israelul spune că liderul suprem al Iranului „nu mai poate fi lăsat să existe”
Ministrul apărării israelian Israel Katz a declarat joi că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, „nu mai poate fi lăsat să existe” după ce spitalul Soroka din sudul Israelului a fost lovit în timpul unui atac cu rachete iraniene, relatează Agence France-Presse (AFP).
„Khamenei declară deschis că dorește distrugerea Israelului – el personal dă ordinul de a trage asupra spitalelor. El consideră distrugerea statului Israel ca fiind un obiectiv. Un astfel de om nu mai poate fi lăsat să existe.”, a delcarat Katz.
Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz
Închiderea Strâmtorii Ormuz, prin care trece 20% din consumul mondial zilnic de petrol, este una dintre opțiunile pe care Iranul le-ar putea lua pentru a răspunde dușmanilor săi, a declarat Behnam Saeedi, membru al prezidiului Comitetului de Securitate Națională al Parlamentului iranian, pentru agenția de știri semioficială Mehr.
Iranul a amenințat în trecut că va închide Strâmtoarea ormuz traficului maritim ca represalii la presiunile occidentale, iar surse din domeniul transportului maritim au declarat agenției de știri Reuters că navele comerciale evită apele iraniene din jurul strâmtorii.
Loviturile Israelului în Iran din ultimele 12 ore
Israelul a continuat seria de atacuri asupra Iranului, vizând în această dimineață Complexul Nuclear Arak (IR-40) din vestul țării.
În timpul nopții, 40 de avioane de luptă ale Forțelor Aeriene israeliene, ghidate de informații precise furnizate de Direcția de Informații Militare, au lovit zeci de obiective militare în Teheran și alte regiuni ale Iranului.
Printre ținte s-au numărat:
- un centru de dezvoltare a armelor nucleare din zona Natanz
- fabrici de componente pentru rachete balistice și sisteme de apărare antiaeriană
- depozite de rachete sol-sol
- radare și echipamente de detecție folosite de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și de forțele armate iraniene.
In addition to this mornings strikes against the Arak Nuclear Complex (IR-40) in Western Iran, the Israeli Air Force also struck dozens of other targets across Iran. Overnight, 40 fighter jets with the Israeli Air Force, at the precise intelligence direction of the Intelligence… pic.twitter.com/QcfMxweeuL
— OSINTdefender (@sentdefender) June 19, 2025
Acestea sunt acum cele 5 figuri cheie ale regimului iranian
După seria de atacuri israeliene care au vizat peste 20 de înalți oficiali iranieni și infrastructura regimului, conducerea Teheranului se află sub presiune. WSJ și Blick Eleveția, parte a trustului Ringier,ne prezintă cele cinci figuri cheie care mai țin puterea în regim:
- Ayatollah Ali Khamenei – Liderul suprem al Iranului din 1989, el definește direcția religioasă și politică a țării și rămâne nucleul central al regimului
- Generalul Mohammad Bagheri – Șeful Statului Major al forțelor armate, devine și mai influent după uciderea comandanților IRGC, fiind esențial în coordonarea militară .
- Generalului Hussein Salami – Comandant al Gărzilor Revoluționare (IRGC), una dintre cele mai puternice instituții ale regimului, predominant în securitatea internă și externă .
- Generalul Esmail Qaʾani – Conduce Brigăzile Quds, structura IRGC responsabilă pentru operațiuni externe și influență regională, un actor cheie în politica iraniană.
- Generalul Gholam Ali Rashid – Șeful Khatam al-Anbiya, principala structură de infrastructură militară strategică, esențială pentru reziliența regimului
Recomandăm pentru lectură și analiza care dezbate ce s-ar întâmpla cu Iranul dacă ayatollahul ar cădea.
Xi Jinping i-a spus lui Putin că încetarea focului între Iran și Israel este „prioritate absolută”
Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că încetarea focului între Iran și Israel este „prioritate absolută” în timpul unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, potrivit presei de stat chineze.
„Promovarea încetării focului și a ostilităților este prioritatea absolută. Forța armată nu este calea corectă de a rezolva disputele internaționale”, a declarat Xi, potrivit Xinhua.
Ezitarea lui Trump în privinţa unui atac asupra Iranului este legată de îndoielile pe care le are în legătură cu eficienţa bombei anti-buncăr
Donald Trump le-a sugerat oficialilor din domeniul apărării că ar avea sens ca SUA să lanseze atacuri împotriva Iranului numai dacă ar avea garanţia că aşa-numita „bombă anti-buncăr” va distruge instalaţia esenţială de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, aflată adânc în subteran, potrivit unor persoane care sunt familiarizate cu discuţiile, relatează The Guardian.
Lui Trump i s-a spus că lansarea GBU-57, o bombă de 13,6 tone, ar elimina efectiv Fordo, dar preşedintele nu pare să fie pe deplin convins, au spus persoanele respective, astfel că el a amânat autorizarea loviturilor, aşteptând, de asemenea, posibilitatea ca ameninţarea implicării SUA să determine Iranul să negocieze.
:contrast(8):quality(75)/http://static4-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/bomba-americana-gbu-57-ab-massive-ordnance-penetrator-cunoscuta-sub-numele-de-distrugatoare-de-buncare-1024x597.jpg)
Eficienţa GBU-57 a fost un subiect de profundă dispută la Pentagon încă de la începutul mandatului lui Trump, potrivit a doi oficiali din domeniul apărării, care au fost informaţi că posibil doar o armă nucleară tactică ar putea fi capabilă să distrugă Fordo, din cauza adâncimii la care este amplasată uzina, citează News.ro.
Trump nu ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice asupra Fordo şi această posibilitate nu a fost menţionată de secretarul apărării Pete Hegseth şi de preşedintele şefilor de stat major, generalul Dan Caine, la întâlnirile din Situation Room, sala de şedinţe pe teme de securitate a Casei Albe, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.
Ar putea apărea o contaminare radioactivă mai gravă, mai ales dacă atacurile aeriene continuă?
Uraniu în sine este slab radioactiv. Este mult mai periculos atunci când suferă o reacție de fisiune, cum ar fi într-un reactor nuclear sau într-o bombă, care eliberează cantități mari de energie și alte substanțe chimice radioactive. Nici centrala nucleară de la Bushehr, nici reactorul de cercetare de la Teheran nu au fost ținta atacurilor israeliene, a declarat luni AIEA.
În afara condițiilor existente în reactoarele nucleare sau în instalațiile de reprocesare a deșeurilor, ar fi nevoie de o cantitate mare de uraniu îmbogățit pentru a produce probleme semnificative de radioactivitate, spun experții citați de Financial Times.
„Contaminarea radioactivă foarte gravă este de obicei asociată cu alte elemente, cum ar fi iodul radioactiv sau radiocesiul, care sunt produse ale fisiunii nucleare”, a declarat Jim Smith, profesor la Facultatea de Mediu și Științe ale Vieții de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.
Astfel de produse de fisiune sunt deosebit de periculoase deoarece se infiltrează în lanțul alimentar și se acumulează în organismele animalelor, inclusiv în cel al oamenilor. Produsele de fisiune au fost responsabile pentru o mare parte din consecințele devastatoare ale exploziei din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, care se afla atunci sub dominație sovietică.
SUA va ataca Iranul în următoarele zile, conform unor figuri importante din administrația Trump
În contextul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu, oficiali de rang înalt din SUA se pregătesc pentru posibilitatea unui atac asupra Iranului în zilele următoare, potrivit unor surse familiare cu discuțiile interne, citate de Bloomberg.
Situația este în continuă evoluție și deciziile finale nu au fost luate, însă există indicii că o lovitură ar putea avea loc în weekend. Liderii unor agenții federale au început deja pregătirile logistice, iar această mobilizare sugerează că Washingtonul ia în calcul o implicare militară directă în conflictul cu Teheranul.
Președintele Donald Trump a lăsat să se înțeleagă de mai multe ori în ultimele zile că ia în considerare o acțiune militară împotriva Iranului, aflat într-un război deschis cu Israelul. Miercuri, la Casa Albă, Trump a declarat că are „idei despre ce trebuie făcut”, dar preferă să decidă „cu o secundă înainte”, din cauza volatilității situației din regiune. „S-ar putea să o fac. S-ar putea să nu o fac,” a spus el, menținând ambiguitatea strategică.
AIEA afirmă că nu există „efecte radiologice” după lovirea reactorului de la Arak
Într-o postare pe X, agenția de supraveghere nucleară afirmă că are informații potrivit cărora reactorul cu apă grea Khondab din Iran – cunoscut și sub numele de reactorul Arak – „a fost lovit”.
Cu toate acestea, întrucât instalația „nu era operațională și nu conținea materiale nucleare”, nu există „efecte radiologice”, a declarat AIEA.
Agenția a adăugat că nu are informații care să indice că instalația de apă grea a fost lovită.
Principalele evenimente ale zilei de până acum
- Trump a aprobat în privat planurile de atac împotriva Iranului, dar a amânat ordinul final
- Armata israeliană a atacat reactorul nuclear cu apă grea din Arak. Ce este acest reactor și la ce este folosit.
- Pagube importante în patru locuri din Israel după atacul cu rachete al Iranului. Unele clădiri au suferit pagube importante. Una din Holon s-a prăbușit. Spitalul Soroka, unul dintre cele mai mari din Israel, a fost și el afectat. Bursa de Valori din Tel Aviv, lovită și ea.
- Mass-media iraniană afirmă că ținta atacului care a avariat spitalul israelian era un obiectiv militar din apropiere
- Războiul secret al Israelului în Iran: telefoane piratate, agenți sub acoperire și sisteme de arme miniaturizate
- O implozie, un colaps sau o tranziție: cum ar arăta schimbarea regimului în Iran?
:contrast(8):quality(75)/http://static4-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/spitalul-israelian-soroka-lovit-de-rachetele-iraniene.jpg)
Mass-media iraniană afirmă că ținta atacului care a avariat spitalul israelian era un obiectiv militar din apropiere
Agenția de știri oficială iraniană IRNA a afirmat că „ținta principală” a atacului cu rachete care a avariat un spital israelian a fost un parc tehnologic militar din apropiere, despre care a spus că era folosit de Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Ținta aparentă, parcul tehnologic Gav-Yam Negev, se află la mai puțin de un kilometru de Centrul Medical Soroka, spitalul din Beer Sheva care a fost avariat în atac.
„Ținta principală a atacului a fost vasta bază de comandă și informații a armatei israeliene (IDF C4i) și campusul serviciilor lor de informații militare, situat în parcul tehnologic Gav-Yam, lângă spitalul Soroka din Be’er Sheva”, a declarat IRNA.
Războiul secret al Israelului în Iran: telefoane piratate, agenți sub acoperire și sisteme de arme miniaturizate
Peste o duzină de șefi de securitate și oameni de știință nucleari au fost asasinați aproape simultan; întregi sisteme de apărare aeriană au fost distruse înainte de a putea lansa o singură rachetă de intercepție; și un număr mare de lansatoare de rachete au fost identificate și distruse.
Modul în care serviciile de securitate israeliene au realizat operațiuni paralele, combinând activitatea serviciului de informații militare Aman cu cea a serviciului de spionaj extern Mossad, într-un atac atât de eficient, s-ar putea să nu fie niciodată dezvăluit public. Dar primele indicii încep să apară – unele din scurgeri autorizate menite să pună Iranul în încurcătură, altele de la persoane familiarizate cu operațiunile, care au vorbit cu Financial Times sub condiția anonimatului.
Acestea descriu o operațiune extinsă, desfășurată pe mai mulți ani, care s-a bazat pe toate resursele posibile ale serviciilor de informații israeliene – sateliți comerciali, telefoane piratate, agenți sub acoperire recrutați local, depozite secrete pentru asamblarea dronelor și chiar sisteme de arme miniaturizate montate în vehicule de uz cotidian.
Scopul, au spus sursele, era de a crea o bază densă de ținte care să fie eliminate în primele ore ale unei operațiuni militare. Unul dintre ei a numit-o versiunea israeliană a „șocului și uimirii”; altul a spus că scopul era să îmbrățișeze „îndrăzneala”.
Ministru israelian: Khamenei va fi tras la răspundere pentru crimele sale
Liderul suprem al Iranului „trage focuri țintite asupra spitalelor și clădirilor rezidențiale din Israel”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, citat de postul de televiziune Channel 12 din țară.
Acestea sunt crime de război dintre cele mai grave – iar Khamenei va fi tras la răspundere pentru crimele sale, a mai spus ministrul, potrivit sursei citate.
Iranul a declarat prin intermediul mass-media de stat că ținta atacului de dimineață a fost o instalație militară și de informații adiacentă spitalului Soroka.
Trump a aprobat în privat planurile de atac împotriva Iranului, dar a amânat ordinul final
Președintele Trump a aprobat în privat planurile de atac asupra Iranului, dar a decis să nu dea încă ordinul final, așteptând să vadă dacă Teheranul va renunța la programul său nuclear. Printre posibilele ținte se numără facilitatea Fordow, bine apărată și situată sub un munte, considerată inaccesibilă pentru majoritatea armelor convenționale, potrivit The Wall Street Journal.
Trump a declarat că „poate va ataca, poate nu”, insistând totodată asupra cererii de capitulare necondiționată a Iranului și anticipând o săptămână decisivă în criza actuală.
Între timp, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins ideea de a se preda și a avertizat asupra unor consecințe ireparabile în cazul unei intervenții militare americane. Forțele militare americane au fost consolidate recent în Orientul Mijlociu, cu nave de război și grupuri de atac desfășurate strategic, oficial în scopuri defensive, dar care ar putea facilita o intervenție americană alături de Israel.
Ce este reactorul cu apă grea de la Arak, lovit se Israel?
După cum am raportat anterior, atacurile israeliene au lovit această dimineață instalația din provincia Markazi, Iran, care face parte din programul nuclear iranian.
Al Jazeera ne oferă câteva informații importante despre această instalație:
- Instalația de apă grea de la Arak este situată la aproximativ 190 km sud-vest de Teheran.
- Construcția a început la începutul anilor 2000, ca parte a programului nuclear mai amplu al Iranului, atrăgând rapid atenția comunității internaționale.
- Situl include o uzină de producere a apei grele și reactorul IR-40, proiectat inițial cu o capacitate termică de 40 MW. Moderarea cu apă grea permite cercetarea, producerea de izotopi și generarea de plutoniu ca produs secundar.
- Actori internaționali – printre care Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și Statele Unite – și-au exprimat în mod constant îngrijorarea că Arak ar putea oferi Iranului o cale de acces la arme nucleare prin plutoniu.
- În cadrul Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) din 2015, Iranul a acceptat să reproiecteze și să reorienteze reactorul pentru utilizări pașnice și să limiteze producția de plutoniu, în timp ce vânzările de apă grea au fost permise sub supraveghere.
צה"ל מאשר: תקפנו כור גרעיני במרחב אראכ ובו המבנה מאטם בכור, המהווה מרכיב עיקרי בייצור פלוטוניום@Doron_Kadosh pic.twitter.com/xwCxvQNQ0F
— גלצ (@GLZRadio) June 19, 2025
Bursa de Valori din Tel Aviv, lovită și ea de Iran
O rachetă iraniană a lovit zona Ramat Gan din districtul Tel Aviv. The Times of Israel raportează acum că cel puțin 20 de persoane au fost „rănite ușor” în urma atacului.
După cum am informat anterior, clădirea Bursei de Valori din Tel Aviv se numără printre clădirile avariate în urma ultimului baraj de rachete iraniene.
פגיעת הטיל בסורוקה | השר @zeev_elkin אצל @efitriger: "גם על פגיעה בבניין אזרחי אי אפשר לעבור לסדר היום, יש פה מלחמה עם דיקטטורה שלא מבדילה בין צבאי לאזרחי. זה פשע מלחמה" pic.twitter.com/IVDf6Wy924
— גלצ (@GLZRadio) June 19, 2025
Iranul a depășit „linia roșie” vizând spitalul Soroka, spune ministrul israelian al sănătății
Ministrul israelian al sănătății, Uriel Buso, a declarat că Iranul a depășit linia roșie vizând cu o rachetă spitalul Soroka din Be’er Sheva, în sudul țării. „Este o crimă de război comisă de regimul iranian”, a declarat Buso, citat de Radio Armata Israeliană.
Mass-media israeliană a raportat pagube la spital în urma ultimului atac cu rachete iranian.
תיעוד: בית החולים סורוקה לאחר שספג פגיעה ישירה; פגיעות ישירות נוספות גם בתל אביב ובחולון - לא ידוע על נפגעים@Doron_Kadosh pic.twitter.com/JK9f2UlB3q
— גלצ (@GLZRadio) June 19, 2025
Iranul a lansat „zeci” de rachete balistice care au lovit „de mai multe ori” zone civile
Iranul a lansat „zeci” de rachete balistice asupra Israelului joi dimineață, „mai multe dintre acestea lovind” zone civile, a declarat un oficial militar israelian, citat de CNN.
Oficialul a afirmat că „mai multe rachete au lovit centre populate”, inclusiv spitalul Soroka din sudul Israelului. Echipele de căutare și salvare ale Comandamentului Frontului Intern al Forțelor de Apărare Israeliene au fost trimise la mai multe locuri unde s-au înregistrat impacturi, a declarat oficialul.
:contrast(8):quality(75)/http://static4-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/spitalul-israelian-soroka-lovit-de-iran-cu-rachete-1024x597.jpg)
Pagube importante în patru locuri din Israel după atacul cu rachete al Iranului
Au fost patru locuri de impact. Trei în centrul Israelului, în zona numită Gush Dan. Adică în zona mai aglomerată a Tel Avivului. Unele clădiri au suferit pagube importante. Una din Holon s-a prăbușit. Spitalul Soroka, unul dintre cele mai mari din Israel, a fost și el afectat.
Echipele medicale invită publicul să nu se apropie de locul impactului. Ei continuă să cerceteze clădirile și dărâmăturile pentru a se asigura că nimeni nu a rămas blocat sub moloz. Până în prezent, au fost înregistrate 25 de persoane rănite, dar acestea sunt cifre preliminare.
The roof of Soroka Hospital is on fire. http://t.co/WUwAcUmyK1
— ILRedAlert (@ILRedAlert) June 19, 2025
Violonistul iranian Amir Mazrouei cântă pentru vecinii săi sub bombardamentele israeliene
This is Tehran under fire.
A musician (Amir Mazrouei) takes to the street with his violin—not to perform, but to protect.
He plays for his neighbors so they hear music instead of explosions.
It's not just brave.
It's cinematic.
It's soulful.
And it's deeply Iranian.
In the face… pic.twitter.com/QLDHZ4lFbr
— BDMilitary (@BDMILITARY) June 18, 2025
Armata israeliană a atacat reactorul nuclear cu apă grea din Arak
Agenția de știri Reuters, citând televiziunea de stat iraniană, raportează că reactorul cu apă grea din Arak a fost atacat în Iran.
Anterior, armata israeliană a amenințat persoanele care locuiesc în vecinătatea reactorului să evacueze imediat.
:contrast(8):quality(75)/http://static4-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/armata-israeliana-a-atacat-reactorul-nuclear-cu-apa-grea-din-arak-1024x597.jpg)
Netanyahu adoptă strategia lui George W. Bush
Benjamín Netanyahu adoptă o abordare asemănătoare celei promovate de neoconservatorii din timpul lui George W. Bush, considerând că înlăturarea liderului suprem iranian Ali Khamenei ar putea deschide o nouă eră democratică în Orientul Mijlociu. Pentru el, regimul iranian este o boală ce afectează regiunea încă din 1979, iar eliminarea „rădăcinii” acestui rău ar declanșa o reacție în lanț, slăbind treptat puterea și încurajând populația să se ridice împotriva tiraniei, scrie și revista academica The Conversation.
Totuși, această viziune simplistă nu reflectă realitatea complexă a situației din Iran. Nu există nicio garanție că moartea liderului suprem va genera un efect domino pozitiv sau că populația va reacționa masiv împotriva regimului. Mulți iranieni, chiar și cei nemulțumiți, se tem de haosul și vidul de putere care ar putea urma, iar regimul autoritar a suprimat dur orice formă de opoziție organizată.
Această atitudine amintește de optimismul excesiv al SUA înainte de invazia Irakului din 2003, când se credea că poporul irakian îi va primi ca eliberatori. Experiența a arătat însă cât de complicată și imprevizibilă poate fi schimbarea politică în astfel de contexte, subliniind riscurile unei strategii care nu ia în calcul toate consecințele posibile.
O implozie, un colaps sau o tranziție: cum ar arăta schimbarea regimului în Iran?
Unii lideri occidentali au salutat ideea răsturnării liderului suprem al Iranului, dar nu s-au făcut planuri pentru perioada de după, dacă acest lucru se va întâmpla, scrie The Guardian.
La summitul G7 din Canada, diferențele din Europa cu privire la oportunitatea schimbării regimului din Iran nu puteau fi mai evidente.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat împotriva răsturnării unui guvern „când nu ai nicio idee ce va urma”. Insistând că nu are timp pentru guvernul iranian, Macron a susținut că poporul iranian este cel care trebuie să-și aleagă conducătorii:
„Cea mai mare greșeală pe care o putem face astăzi este să încercăm, prin mijloace militare, să schimbăm regimul din Iran, pentru că asta va duce la haos. Crede cineva că ceea ce s-a făcut în 2003 în Irak [împotriva lui Saddam Hussein] a fost o idee bună? Crede cineva că ceea ce s-a făcut în Libia în deceniul următor [răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011] a fost o idee bună?”
Iranul lansează un nou val de rachete către Israel, potrivit IDF
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au identificat rachete lansate din Iran, sirenele fiind activate în toată Israelul. „Sistemele de apărare funcționează pentru a intercepta amenințarea”, a declarat IDF.
A îndemnat populația să intre în adăposturi antiaeriene și să rămână acolo „până la noi ordine”.
:contrast(8):quality(75)/http://static4-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/06/profimedia-1012371449-1024x682.jpg)
LIBERTATEA a transmis LIVETEXT evenimentele zilei de miercuri. Le poți reciti aici
Emisiunile televiziunii iraniene ar fi fost piratate, cu îndemnuri la revoltă
Mai multe emisiuni ale televiziunii iraniene par să fi fost piratate, fiind difuzate imagini care îndeamnă populația să iasă în stradă și să protesteze împotriva guvernului, relatează Times of Israel. Potrivit Iran International, un post asociat opoziției, oficialii susțin că aceste mesaje au fost vizibile doar pentru telespectatorii care recepționau transmisiunile prin satelit, ceea ce indică o posibilă interferență la nivelul semnalului satelitar.
Israelul a atacat sediul poliției naționale din Iran
Mai multe persoane au fost rănite după ce Israelul a atacat, miercuri, sediul poliției naționale din Iran, potrivit agenției de știri de stat iraniane IRNA. O serie de clădiri din apropierea sediului Comandamentului Național de Aplicare a Legii din Iran au fost vizate, a relatat IRNA, „ca parte a agresiunii continue a regimului sionist uzurpator și brutal”. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a afirmat anterior că țara sa a „distrus” sediul „serviciului de securitate publică” al Iranului.
Teheranul cere explicații după ultimele declarații ale lui Donald Trump
Ministerul de Externe al Iranului l-a convocat miercuri pe ambasadorul Elveției, care reprezintă interesele SUA în republica islamică, în urma unor declarații recente ale președintelui Donald Trump. „În urma declarațiilor iresponsabile și amenințătoare ale președintelui american, ambasadorul Elveției, în calitate de gardian al intereselor acestei țări la Teheran, a fost convocat la ministerul afacerilor externe”, a relatat televiziunea de stat din Iran, fără a oferi alte detalii.
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_d253c6b128af9b0ba7123371624b4d39.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_87ce3ca52cccf64aa3ec89588db5f71d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_3ed4c96462145498d9e78f59f7a06ac3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_6346e59fb5ff5a5c6a6abde0d7dbf7cc.webp)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_740b84f5dde6771e41ab91b08543ea35.webp)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/280_b0b78bce03d5a2c735fe4f7ed42e1726.jpg)
:quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/276_5c0752af1a6205b0b39fc424993de00c.png)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/206_3387a1110f0c5c6ac6b969af8740aa57.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/253_4b886d6a94bab59b9f3817767f9a5580.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/43_6d9d871c0b7a9b1a18aec60e9a9c9e42.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/281_ba03813f996024622be4681dbefc3d6e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/153_f1628aca9b57eb5fa82092d95859234b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/233_b1faf878ae9c3770908cc04ce6df06b1.jpg)
:quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/278_ae8004251dd5e6490158050eb2e09a4e.png)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/197_58fe9c46cf481dc2282d3222a112d60d.webp)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/16_9460f01c041200665bde0cd815e2b147.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/275_a7912cc0d661c7efac5cb7fcd0f5c381.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/274_0a9b2aed9a76d37ce865b458783b411e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/274_2b58f88a529ba9ebedf93eaece2a76c2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/275_696c51b847bc3131d18c399bcd4b7b56.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/16_ea21842c32526506f99aefa8d6eccce2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/254_f5ff570e6ef46fb034c19892c51f11b8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/206_8db3f8f4daf487e364d8e6d2ef8f3e0d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/http://www-libertatea-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/feed/images/255_4a0f2a8a483c72d739515491d554fee1.jpg)
MarinPreda 20.06.2025, 07:14
Voi nu ați atacat ținte civile? Sau voi aveți voie? Cine a început războiul? Iran sau voi? Voi! Deci voi sunteti capul răutăților. De ce ca plângeți? Credeați ca aia o sa stea ca fraierii sa ii bombardați si sa le asasinați oamenii?
Balcan20_brs. 19.06.2025, 23:43
Inteleg atitudinea presedintelui american , care este una logica si justa. Dar nu inteleg atitudinea liderului religios iranian , care in atitudinea sa , care in cazul unui atac american , va fi unul naprasnic ce va determia Statele Unite sa dea o replica hoarata Iranului , nu numai pentru programul sau nuclear , cat pentru amenintatea SUA si a echilibrului statal din Orientul Mijlociu si a Israelului implicit. Se vede ca regimul religios de la Teheran , doar provaca SUA in atitudinile sale , care in cazul unui atac , asupra iranului , nu ar fi de loc surprinzator. Dar va fi unul naprazic si imprevizibil , dar cu siguranta , devastatoare,
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.