Germanii lucrează mai puțin decât alții?

Comparativ cu alte țări industrializate, germanii lucrează într-adevăr mai puține ore. În medie, un angajat german petrece 1.343 de ore pe an la muncă, semnificativ mai puțin decât în SUA (1.799 ore) sau Grecia (1.897 ore, cel mai ridicat nivel din UE).

Merz folosește aceste cifre pentru a argumenta că mai multă muncă ar duce la o creștere a prosperității. Însă, după cum notează specialiștii consultați de The Conversation, există o relație inversă între orele lucrate și bogăție – țările cele mai bogate tind să aibă programe de lucru mai scurte.

9% din forța de muncă iese la pensie

Până în 2035, 4,8 milioane de lucrători germani în vârstă – 9% din forța de muncă – vor ieși la pensie, iar coaliția lui Merz trebuie să convingă generațiile tinere să renunțe la o parte din timpul lor liber pentru a susține cea mai mare economie europeană.

În următorii ani, Germania va fi printre primele și cele mai importante cazuri test pentru a vedea cât de repede pot face față economiilor occidentale în curs de îmbătrânire rapidă unei crize a pensiilor.

Friedrich Merz Foto: Profimedia
Friedrich Merz Foto: Profimedia
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Economiștii avertizează că elementul central al strategiei de creștere a lui Merz, un plan de cheltuieli de 1.000 de miliarde de euro alimentat din datorii, ar putea face și mai urgentă soluționarea dilemei privind programul de lucru.

„Mai mulți bani în sine nu construiesc drumuri sau poduri – pentru asta avem nevoie de lucrători suplimentari”, a declarat Clemens Fuest, directorul think-tank-ului economic Ifo pentru Financial Times.

Dinamica pieței muncii din Germania este unică în lumea dezvoltată, dar țara este departe de a fi una de leneși, insistă Bernd Fitzenberger, directorul grupului de reflecție IAB specializat în piața muncii.

Adevăratele provocări ale economiei germane: îmbătrânirea populației

Experții citați în articol subliniază că problema reală nu este lenea germanilor, ci schimbările demografice și obstacolele care împiedică femeile să se angajeze. Îmbătrânirea populației înseamnă că vor fi tot mai puțini lucrători activi în viitor.

Soluții posibile pentru criza forței de muncă

Pentru a contracara acest trend, guvernul ar putea încerca să stimuleze natalitatea sau să permită imigrația. Însă creșterea natalității este dificilă și costisitoare. În schimb, țări ca Spania au reușit să-și revigoreze economia prin imigrație.

Bătaie mare pe funcții la congresul PNL. „Cooperativele” care decid favoriții pentru posturile de conducere
Recomandări
Bătaie mare pe funcții la congresul PNL. „Cooperativele” care decid favoriții pentru posturile de conducere

Marcel Fratzscher, președintele Institutului German pentru Cercetare Economică, estimează că Germania ar avea nevoie de 400.000 de imigranți anual în următorii patru ani pentru a-și stabiliza economia.

În concluzie, deși Germania se confruntă într-adevăr cu o problemă legată de forța de muncă, soluția nu constă în a cere germanilor să lucreze mai mult, ci în politici care să atragă mai mulți lucrători și să faciliteze participarea femeilor pe piața muncii.

Propunerea lui Merz de a limita imigrația ar putea chiar să agraveze situația, notează The Conversation. Astfel, abordarea cancelarului german pare să ignore cauzele reale ale provocărilor economice cu care se confruntă țara sa.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.