Un factor suprem de descurajare

Este posibil ca ultimele acțiuni militare ale Washingtonului împotriva Teheranului să fi întărit, de fapt, hotărârea Phenianului de a accelera programul său de înarmare (convențională și nucleară) și de a aprofunda cooperarea cu Rusia. 

De asemenea, este posibil ca acestea să fi întărit convingerea președintelui nord-coreean că armele nucleare reprezintă factorul suprem de descurajare împotriva schimbării de regim impuse de SUA.

Ultima criză îl inspiră

Kim a învățat câteva lecții cinice din ultima criză Iran-Israel. Prima: o țară care nu este aliniată cu blocul occidental este un lucru bun dacă deține arme nucleare. Dar trebuie să le dezvolte în secret, în afara oricărei monitorizări internaționale.

A doua: în unele cazuri, diplomația cu o bună parte a Occidentului este de puțin folos.

Al treilea lucru: toate tehnologiile occidentale reprezintă un risc pentru securitatea națională. Este esențial să ne distanțăm de acestea pentru a putea urma noi căi.

Al patrulea motiv: atacurile preventive, asasinatele țintite împotriva liderilor politici și militari și chiar uciderea civililor par a fi acțiuni legitime (dar nu cu rolurile inversate). Acestea sunt lecții foarte greu de digerat, dar își găsesc spațiu și valoare în ochii celor care nu fac parte din Occident și au observat ce s-a întâmplat la Teheran și în împrejurimi.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Prin urmare, nu se poate exclude faptul că și Kim ar fi putut percepe atacul aerian american asupra Iranului ca pe o amenințare militară și că, din acest motiv, va accelera eforturile Coreei de Nord de a-și îmbunătăți capacitatea de a efectua atacuri preventive cu rachete nucleare.

Într-adevăr, pentru Coreea de Nord, blitz-urile americane urmează o logică foarte specifică: țările fără arme nucleare, de la Irak la Libia și Iran, sunt vulnerabile la o intervenție a Washingtonului.

Mai avansați decât ayatollahii

Este imposibil să comparăm Iranul și Coreea de Nord. În primul rând, pentru că vorbim despre o potențială amenințare nucleară (Teheran) împotriva unei puteri nucleare reale (Phenian).

Programul lui Kim este, de asemenea, mult mai avansat decât cel al ayatollahilor, cu arme gata de lansare pe diverși vectori, inclusiv temutele rachete balistice intercontinentale.

După cum a scris The Korea Herald, Coreea de Nord nu numai că deține deja arme nucleare și sisteme avansate de lansare, dar menține și o justificare distinctă pentru armele nucleare.

Spre deosebire de Teheran, al cărui program este axat pe descurajare și mândrie națională, cel al Phenianului este concentrat pe supraviețuirea guvernului lui Kim.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Ar fi o nebunie să credem, arată sursa citată, că Trump ar putea replica ceea ce a făcut în Iran dincolo de paralela 38.

De fapt, capacitățile de contraatac ale Coreei de Nord coincid cu rachetele balistice intercontinentale capabile să ajungă în Statele Unite și cu artileria masivă îndreptată spre zonele dens populate din Seul.

Cert este că liderul de la Phenian nu vrea să-și asume niciun risc. Și că acum – chiar mai mult decât în ​​trecut – nici nu vrea să audă despre o denuclearizare fantomă a peninsulei coreene.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.