Cod roșu de vijelii de 100 km/h în patru județe

Potrivit ANM, astăzi, 7 iulie 2025, între orele 15.00 – 20.00, este valabilă o avertizare meteo de tip cod roșu de furtuni violente.

În județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi vijelii puternice, cu rafale ce vor depăși viteze de 90-100 km/h.

Harta județelor afectate de codurile roșu, portocaliu și galben de furtuni violente și averse torențiale, 7 iulie 2025

Harta județelor afectate de codurile roșu, portocaliu și galben de furtuni violente și ploi torențiale, 7 iulie 2025

Cod portocaliu de furtuni și ploi torențiale

O altă avertizare meteo de la ANM este de tip cod portocaliu și este valabilă astăzi între orele 13.00 și 21.00.

„În nordul Banatului, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nordul Moldovei vor fi vijelii puternice (viteze ale vântului de 70… 90 km/h), grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm), frecvente descărcări electrice și averse. În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și pe arii restrânse vor depăși 50 l/mp”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Cod galben de ploi, descărcări electrice și grindină

Totodată, ANM a mai lansat două avertizări de tip cod galben. Prima dintre ele este valabilă între orele 12.00 și 23.00.

„În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și cea mai mare parte a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60… 70 km/h), averse, descărcări electrice și grindină (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăși 40 l/mp”, au avertizat meteorologii.

A doua avertizare cod galben este valabilă între orele 15.00 și 23.00.

„În Oltenia și jumătatea de vest a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60-70 km/h), averse, descărcări electrice și grindină (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăși 40 l/mp”, au avertizat specialiștii ANM.

Cod roșu de caniculă

Tot astăzi sunt valabile mai multe avertizări meteo de tip cod roșu de caniculă. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru oamenii care locuiesc în București prin care au avertizat că temperatura aerului va ajunge chiar și la 40 de grade Celsius.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Codul roșu de caniculă afectează nu numai Capitala, ci și județele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi și Ilfov.

Ce înseamnă codul roșu la ANM?

Codul roșu emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) reprezintă cel mai grav nivel de avertizare meteorologică din România. Acesta indică fenomene meteorologice extrem de periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare și cu potențial de a produce efecte dezastruoase asupra populației, infrastructurii și mediului.

Semnificația codului roșu

  • Fenomenele prognozate sunt de o severitate excepțională (vânt, ploi abundente, furtuni violente, grindină de mari dimensiuni, caniculă extremă, ger, ninsori abundente, viscol).
  • Există risc major pentru siguranța vieții, bunurilor și activităților economice.
  • Sunt posibile perturbări grave sau chiar întreruperi ale transportului (rutier, feroviar, aerian, maritim), alimentării cu energie electrică, comunicațiilor și altor servicii esențiale.
  • Se recomandă măsuri urgente de protecție și limitarea expunerii la fenomenele periculoase.

Cum este catalogată o furtună pentru cod roșu?

O furtună este încadrată la cod roșu atunci când atinge sau depășește anumite praguri de intensitate și extindere, iar efectele pot fi deosebit de grave:

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Criterii generale pentru cod roșu la furtuni

  • Vânt extrem de puternic: rafale ce pot depăși 90–100 km/h sau chiar mai mult, cu risc de distrugeri majore.
  • Averse: cantități de precipitații ce pot depăși 50–80 l/mp într-un interval scurt, cu risc de inundații majore.
  • Grindină de mari dimensiuni: bucăți de grindină de peste 4 cm, cu potențial de pagube materiale semnificative.
  • Descărcări electrice frecvente și intensificări de vânt asociate cu vijelii.
  • Durata și aria afectată: fenomenele sunt de așa natură încât afectează zone extinse și pot dura mai multe ore sau chiar zile.
  • Impact socioeconomic: se anticipează pagube importante la infrastructură, izolare de localități, întreruperi prelungite ale alimentării cu energie și comunicații, punând în pericol viața locuitorilor.

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.