Impactul umanitar al conflictului

Liderul SUA menționează explicit numărul tot mai mare de victime ca motiv pentru considerarea sancțiunilor. Acest lucru indică o preocupare, cel puțin declarativă, pentru impactul umanitar al conflictului.

Sancțiunile au fost un instrument-cheie utilizat de SUA și aliații săi pentru a răspunde la acțiunile Rusiei în Ucraina. Eficacitatea acestor sancțiuni în schimbarea comportamentului Rusiei este un subiect de dezbatere continuă.

„Dacă vreţi adevărul, Putin ne spune multe prostii. Este mereu foarte amabil, dar asta nu înseamnă nimic”, a declarat Trump în timpul unei întâlniri cu membrii cabinetului său la Casa Albă.

Totodată, președintele SUA a dat sigurări că „va studia foarte atent” un proiect de lege al Senatului care vizează impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Omoară prea mulți oameni”

Criticile lui Trump la adresa lui Putin au venit la o zi după ce acesta a declarat că va trimite mai multe arme în Ucraina, contrar anunțului făcut săptămâna trecută de Washington, potrivit căruia unele livrări de arme vor fi suspendate.

Președintele american, care a alarmat Kievul și aliații occidentali prin apropierea sa de Putin la scurt timp după revenirea la Casa Albă, a confirmat marți această decizie.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

„Putin nu tratează corect ființele umane. Omoară prea mulți oameni. Așadar, vom trimite câteva arme defensive și am aprobat acest lucru”, a declarat Trump. Liderul de la Casa Albă a promis că va trimite imediat 10 sisteme de interceptare Patriot – sisteme antirachetă – în Ucraina, potrivit site-ului de știri american Axios.

De asemenea, Trump l-a îndemnat pe șeful Pentagonului, Pete Hegseth, să preseze contractorii din domeniul apărării să crească producția de armament. „Trebuie să-i accelerăm, Pete, și să-i lăsăm să producă într-un ritm mult mai rapid”, a spus el.

Moscova nu a avut o reacție imediată la comentariile dure ale lui Trump la adresa lui Putin, care vin la doar două săptămâni după ce acesta a folosit un limbaj vulgar în timp ce vorbea despre conflictul dintre Israel și Iran.

Eșec pe toate planurile

Dorința lui Trump de a se apropia de Putin, în ciuda criticilor și a suspiciunilor privind interferența Rusiei în alegerile americane, sugerează o strategie de a angaja Rusia diplomatic pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

Eșecul înregistrat în obținerea unor progrese concrete subliniază dificultățile în negocierea cu Rusia și complexitatea conflictului din Ucraina.

LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta
Recomandări
LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta

Acest lucru poate fi atribuit mai multor factori, inclusiv reticența Rusiei de a face concesii, lipsa unui consens internațional privind soluționarea conflictului și, posibil, dificultățile interne din administrația Trump.

Anunțuri contradictorii de la Washington

În mod surprinzător, administraţia sa a anunţat săptămâna trecută că a decis să nu mai furnizeze arme Kievului, motivând oficial îngrijorările legate de scăderea stocurilor de arme ale Statelor Unite. Ulterior, Casa Albă s-a străduit să minimizeze impactul acestei măsuri şi a sugerat că livrările de arme pentru Kiev vor fi reluate.

Kremlinul a declarat însă că trimiterea de arme în Ucraina nu face decât să prelungească conflictul.

„Este evident, desigur, că aceste acțiuni probabil nu sunt în concordanță cu încercările de a promova o soluție pașnică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de știri rusești într-un briefing.

Oficialii ucraineni au rămas în ceață după anunțurile contradictorii de la Washington. Orice pauză în livrările de arme reprezintă o provocare serioasă pentru Kiev, care se confruntă cu unele dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone ale Rusiei din acest război.

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022 și s-a arătat puțin dispus să pună capăt conflictului, în ciuda presiunilor exercitate de Trump.

În Ucraina nu va fi pace până când Putin nu moare sau nu pleacă de la putere

Războiul din Ucraina nu se va încheia până când Putin nu moare sau nu demisionează, potrivit fostului ministru al apărării ucrainean Oleksii Reznikov. Într-un interviu pentru The Times, Reznikov a declarat că invazia Rusiei este o „obsesie personală” a lui Putin și că atât timp cât acesta rămâne la Kremlin conflictul va continua.

În urmă cu două zile, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de convorbirea telefonică avută cu omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit New York Post. Discuţia nu a adus niciun progres în direcţia încheierii războiului din Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.