Analiză Financial Times

Ce presupune acordul SUA cu Vietnamul

Acordul cu Vietnamul reduce tarifele la exporturile Hanoiului de la 46% la 20%, dar menține o taxă de 40% asupra „transbordării” mărfurilor — considerată a fi destinată reexporturilor chineze către SUA. Acordul, anunțat miercuri, este al doilea considerat a viza China de când președintele Donald Trump a prezentat, pe 2 aprilie, majorările tarifare din „ziua eliberării”.

În mai, SUA și Marea Britanie au convenit asupra unui acord care includea cerințe stricte de securitate pentru oțel și produse farmaceutice, considerate de mulți ca fiind menite să scoată China din lanțurile de aprovizionare britanice. Ministerul comerțului din China a declarat joi că „evaluează” acordul comercial dintre SUA și Vietnam, adăugând: „Ne opunem ferm oricărei părți care încheie un acord în detrimentul intereselor Chinei”. „Dacă se va ivi o astfel de situație, China va lua măsuri ferme pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime”, a adăugat ministerul.

Zeci de țări se grăbesc să încheie acorduri comerciale cu SUA înainte de termenul limită de 9 iulie, când vor intra în vigoare tarifele „reciproce” suspendate de Trump. Vietnamul, una dintre țările cele mai dependente de comerț din lume, a avut un motiv deosebit de puternic să acționeze rapid pentru a evita tarifele americane. SUA cumpără 30% din exporturile sale. Însă amploarea tarifelor finale convenite și taxa suplimentară aplicată transbordării reflectă prețul ridicat pe care Hanoi a trebuit să îl plătească pentru a încheia acordul, au afirmat analiștii.

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Un acord „îndreptat împotriva Chinei”

„Noul acord dintre SUA și Vietnam nu se referă doar la comerț; este clar îndreptat împotriva Chinei… are scopul de a bloca fluxul de mărfuri chinezești care trec adesea prin Vietnam pentru a evita taxele vamale existente în SUA”, a declarat Julien Chaisse, expert în drept economic internațional la City University din Hong Kong. „Acest lucru se înscrie într-o tendință mult mai largă: SUA încheie acorduri bilaterale cu țări din vecinătatea Chinei pentru a consolida cooperarea economică și, în același timp, pentru a îngreuna extinderea influenței Beijingului asupra lanțului de aprovizionare.”

Multe țări din Asia de Sud-Est au prosperat în timpul războiului comercial dintre SUA și China, oferind centre alternative de producție și export pentru companiile chineze care doreau să evite tarifele americane.

Dar valorificarea acestei strategii „China plus unul” s-a tradus în excedente comerciale mari în bunuri cu SUA. „Lecția cheie pentru alte țări din acest acord, și din cel convenit anterior de Marea Britanie, este că se va aștepta ca acestea să reducă o parte din comerțul cu China”, au afirmat Mark Williams, economist șef pentru Asia la Capital Economics, și Gareth Leather, economist senior pentru Asia, într-o notă.

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

„Acest lucru va fi considerat o provocare la Beijing, mai ales dacă condiții similare vor fi incluse în orice alte acorduri încheiate în zilele următoare.”

Probleme pentru negocierile SUA – China

Analiștii au avertizat că acordul cu Vietnamul, precum și alte acorduri pe care Beijingul le consideră periculoase pentru interesele sale, ar putea submina negocierile comerciale dintre SUA și China. Trump a afirmat recent că a fost semnat un armistițiu tarifar cu Beijingul, dar rămân îngrijorări cu privire la restricțiile chineze asupra fluxului de exporturi de pământuri rare și la controalele SUA asupra exporturilor de tehnologii avansate, cum ar fi semiconductorii.

„Acest lucru ar putea duce cu siguranță la o nouă escaladare a tensiunilor comerciale dintre SUA și China, dacă SUA insistă asupra unor restricții foarte stricte impuse de terți asupra importurilor din China”, a declarat Frederic Neumann, economist-șef pentru Asia la HSBC.

Adam Sitkoff, director executiv al Camerei de Comerț Americane din Hanoi, a declarat că este un semn pozitiv faptul că Vietnamul a încheiat un acord înainte de termenul limită, evitând situația țărilor precum Japonia, pe care Trump a amenințat-o din nou săptămâna aceasta cu tarife mai mari.

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Ce va face Vietnamul?

Cheia pentru Hanoi va fi modul în care va fi aplicată taxa de 40% pe transbordare. Transbordarea este dificil de urmărit, iar administrația Trump nu a precizat cum definește această practică, deși a făcut din această chestiune o prioritate în negocierile comerciale cu Vietnamul și alte țări din Asia de Sud-Est.

Brian Wong, profesor la Universitatea din Hong Kong, a declarat că oficialii chinezi știau că SUA vor avea dificultăți în aplicarea măsurilor privind transbordarea, având în vedere complexitatea comerțului mondial și ușurința cu care companiile pot eluda regulile. „Diavolul se ascunde în detaliile punerii în aplicare, nu în acorduri”, a afirmat Wong, adăugând că retorica indignată a Beijingului era în principal „performativă”.

În ceea ce privește Vietnamul, Sitkoff a remarcat că multe detalii ale acordului rămân neclare, cum ar fi dacă tariful de 20 % este o sumă finală sau dacă va fi aplicat în plus față de taxele existente, precum și ce produse vor fi supuse taxei de 40%. „Este dificil să evaluăm avantajele și dezavantajele acordului fără a cunoaște detalii suplimentare despre semnificația reală a tarifelor”, a afirmat acesta.

„Tarifele de 40 % aplicate mărfurilor „transbordate” se aplică oricărui produs care conține componente provenite din altă țară? Răspunsurile la aceste întrebări pot face diferența între bucurie și dezamăgire.”

China critică acordul comercial al lui Donald Trump cu Vietnamul. Accentul pus de președintele SUA care atrage furia Beijingului
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.