Tinerii fac forme grave de cancer, iar cauzele sunt un mister

Ceva ciudat se întâmplă cu generațiile născute în anii 80 și 90, spus specialiștii din SUA, Europa și Australia, care avertizează că avem de-a face cu o schimbare biologică la nivel de generație. De la ADN-ul afectat, la expunerea din copilărie la substanțe toxice, totul este acum pus sub lupă.

Din SUA până în Japonia, din Australia până în România, datele arată același trend: cancerul lovește tot mai devreme și nimeni nu știe încă exact de ce.

Dar în ultimii 20 de ani, numărul tinerilor care fac cancer a crescut dramatic în Australia. Iar în unele cazuri, țara este pe locul 1 în lume la creșterea cazurilor. Conform datelor de la Cancer Australia, în perioada 2000-2024, la grupa de vârstă 30–39 de ani:

  • cancerul de prostată a crescut cu 500%
  • cancerul pancreatic, cu 200%
  • cancerul de ficat, cu 150%
  • cancerul uterin, cu 138%
  • cancerul de rinichi, cu 85%

Nu toate aceste creșteri pot fi explicate prin metode mai bune de diagnostic.

„Este o realitate pe care nu o mai putem ignora. Cancerul nu mai e o boală a bătrâneții. Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc”, a spus Dorothy Keefe, directoarea Cancer Australia.

„Generația Cancer”, cu Australia lider mondial la cazurile de sub 50 de ani

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

Tinerii din Australia se îmbolnăvesc de cancer într-un ritm îngrijorător, tipuri de cancer care, în trecut, apăreau doar la persoanele în vârstă. Creșterile sunt atât de rapide încât medicii și cercetătorii trag un semnal de alarmă.

Chris Burton avea 39 de ani și tocmai se căsătorise. Se simțea bine, ducea o viață activă și se pregătea pentru o lună de miere. Când a observat sângerări după ce mergea la baie, le-a pus pe seama stresului. Dar câteva săptămâni mai târziu, simptomele au revenit.

„Cancerul nu e primul lucru care-ți trece prin cap la vârsta asta. E un gând de la 3 dimineața: «De ce eu? Ce-am făcut greșit?»”, a spus Chris într-un reportaj difuzat de ABC Australia.

Australia are cea mai mare creștere din lume la cancer colorectal

Cazurile de cancer colorectal la tineri au crescut cu 173% numai în Australia. Mai grav e că boala e adesea diagnosticată în stadii târzii, când tratamentul e mai dificil, iar șansele de supraviețuire scad.

Profesorul Dan Buchanan, cercetător la Peter MacCallum Cancer Centre, a observat o mutație genetică specială în tumorile tinerilor.

„E ca o amprentă digitală. ADN-ul tumorilor tinerilor arată altfel decât al bătrânilor. Asta ne spune că există o expunere specifică, un factor declanșator”, spune el.

LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta
Recomandări
LIVETEXT Liderii PNL, mesaj unanim la Congres: Nu mai putem să mințim oamenii. E nevoie de reforme reale / Nicușor Dan: Românii nu ne vor mai ierta

Copilăria din anii 80-90 ar putea fi cheia

Cercetătorii spun că trebuie să ne uităm în trecut, mai exact la perioada copilăriei generației actuale. Ce s-a întâmplat atunci?

  • explozia obezității infantile
  • mai multe antibiotice și alimente ultraprocesate
  • nașteri prin cezariană mai frecvente (care afectează flora intestinală)
  • expunerea la mii de substanțe chimice și plastice necunoscute

„Dezechilibrul bacteriilor din intestin ar putea fi o cauză. Unele bacterii nocive pot produce toxine care afectează ADN-ul și declanșează cancerul”, a explicat profesorul Buchanan.

16.000 de chimicale în plastice, doar o mică parte testate

Dr. Christos Symeonides, pediatru și cercetător la Minderoo Foundation, atrage atenția că oamenii sunt expuși zilnic la mii de substanțe chimice industriale.

„Doar o treime dintre aceste chimicale au fost testate. Și dintre cele testate, 75% s-au dovedit periculoase pentru sănătate”, spune el. Substanțele suspectate includ:

  • PFOA, asociat cu cancerul de rinichi și sân;
  • PCB-urile, folosite în trecut ca ignifuge, dar extrem de toxice;
  • PFAS – așa-numitele „substanțe veșnice”, prezente în teflon, ambalaje și produse cosmetice.

Deși unele dintre aceste substanțe au fost interzise, ele rămân active în sol, apă și organism chiar și zeci de ani.

Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților
Recomandări
Suma fabuloasă scoasă din fondul de rezervă în 2024 pentru a plăti salariile crescute ale magistraților

Copiii de azi, sub lupă: proiectul ORIGINS

În nordul orașului Perth, cercetătorii de la Joondalup Health Campus urmăresc 10.000 de copii pentru a înțelege cum se formează bolile de la cele mai fragede vârste.

„Colectăm probe biologice de la mame în timpul sarcinii și de la copii în primii ani. Astfel putem urmări cum mediul influențează riscul de boli”, spune profesorul Desiree Silva, codirector al proiectului ORIGINS.

Rezultatele finale vor veni abia peste câțiva ani. Până atunci, generația părinților acestor copii se confruntă deja cu efectele.

Creșterea cancerelor la tineri nu este o coincidență și nu este doar despre „geneză” sau „ghinion”. Este despre cum mediul, alimentația, stresul, substanțele din jurul nostru și viața modernă ne-au schimbat organismul.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.