„Și să vrei, n-ai de unde!”

Ministrul David consideră că este foarte greu pentru o țară să acopere un buget atât de mare pentru bursele școlare, mai ales că România se află în pragul crizei economice și financiare. „Este o presiune pe buget. Iar în situații de criză, lucrurile sunt foarte complicate. Și să vrei, n-ai de unde”.

Oficialul a mărturisit că niciunui ministru nu-i place să reducă mai ales din bursele pentru copii și pentru studenți, burse pe care alți miniștri le-au dat. „Nu ești într-o situație foarte plăcută”. Dar, recunoaște tot el, trebuie să strângem cureaua. Dacă nu, în câteva săptămâni intrăm în colaps.

Ministrul a explicat cum vor fi aplicate aceste reduceri încercând să ne arate partea plină a paharului. „În zona studenților, dacă ne raportăm la salariul minim net, vom avea o scădere a fondului de burse, așa cum au spus și studenții și îi vedeți că protestează. Cu toate acestea, fondul de burse este cu 10% mai mare decât ce-am avut în anul 2023. Deci s-a redus față de 2024, dar este cu 10% mai mare decât în 2023”, explică oficialul. Prin urmare, dracul nu e chiar atât de negru.

„Dacă vreau să apăr ceva, sunt bursele sociale”

Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”
Recomandări
Dorin Tudora, directorul CONPET, plătit cu 14.000 de euro lunar. Și-a prelungit mandatul printr-un șiretlic legal: „Nici n-am reușit să procesez informația”

În zona învățământului preuniversitar, a continuat explicațiile Daniel David, decidenții au încercat să meargă pe aceeași logică. „Măsurile pe care le discutăm s-ar putea să ne ducă, inevitabil, la o reducere a fondului de burse față de 2024. Totuși, menținem  o creștere de aproape 3 ori față de 2023. Și pentru mine e foarte important, regândind toate celelalte burse, să nu afectez nici măcar în comparație cu 2024 bursele sociale. Pentru că eu știu că bursele sociale au un rol foarte important în a aduce copiii la școală,  în a preveni abandonul școlar, astfel încât, dacă vreau să apăr ceva, sunt bursele sociale. Nu la nivelul anului 2023, la nivelul anului 2024.  Pe celelalte va trebui să le modificăm.  Probabil că în zona  meritului vom defini meritul altfel”.

În prezent, bursele de merit se acordă unui procent de până la 30% dintre elevii unei clase care au obținut medii de peste 9. Dar, de multe ori, dacă există mai mulți elevi cu medii foarte mari, se depășește acest procent. Prin urmare, ministrul încearcă să reglementeze această practică. „Propunerea la care lucrăm acum este 15% dintr-o clasă, nota minimă 9,  și 15% înseamnă 15%.  Adică dacă sunt mai mulți cu nota 9,  vom avea criterii secundare de diferențiere”.  

Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță
Recomandări
Rețeaua „Salvador”. Grupul de firme fantomă care a obținut contracte pe bandă rulantă cu o unitate militară din Constanța în plin război la graniță

Ministrul a precizat că, dacă vrem să protejăm bursele sociale, nu putem să depășim acest procent de 15% dintre elevii unei clase. „Deci, altfel spus, meritul îl definim prin ceea ce înseamnă merit. Oriunde m-am uitat, în orice sistem din țările vestice, atunci când vorbesc de burse de merit, procentul e 10-15%, nu ajunge la 30%”.

Daniel David, mesaj pentru studenți: „Dacă aș fi în locul lor, și eu aș protesta”

Ce mesaj le transmite ministrul Daniel David studenților care au protestat astăzi în stradă? „Dacă aș fi în locul lor, și eu aș protesta. După cum sunt convins că un student rațional și decent,  dacă ar fi în locul meu, ar face ce fac eu. Altfel spus, și mie mi-ar plăcea să nu schimb nimic în sistemul de burse, numai că un ministru, uneori, nu face ce-i place, face ce trebuie să facă. Ăsta este adevărul”.

Daniel David are un mesaj și pentru profesorii nemulțumiți că li s-a mărit norma didactică: „Și eu aș fi nemulțumit să trebuiască să mi se schimbe numărul de ore din normă. După ce m-am obișnuit cu o anumită practică, cu o anumită cutumă la școală, nu-i confortabilă o schimbare de genul acesta. Dar sunt convins că orice lider de sindicat, dacă ar fi locul meu și responsabil pentru sistem, ar trebui să facă la fel. Asta este situația. Nu facem ce ne place, facem ce trebuie să facem”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Janika 26.06.2025, 18:41

Apropo, dacă s-ar îmbrăca altfel, ar putea fi confundat cu un hoț de cai ! Poate-l bagă în vreun film, pe bune

Avatar comentarii

robyro 26.06.2025, 17:57

Bravo! Ați salvat deficutul tăind bursele copiilor! Și dacă într-o clasă sunt 70% care au 10 pe linie, cum îi departajați! Sunt multe clase de elită in București! Trageți la sorți! Sau în ordine alfabetică? Dacă ai ghinion să te cheme cu N sau M, adio bursă! De pensiile speciale să nu vă luați, dar tăiați ca Băsescu de la elevi și mai impozitați pensiile contributive! Rusine!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.