La mijlocul secolului XX, în plin context al celui de-Al Doilea Război Mondial, pe una din Insulele Canare, regimul franquist (dictatura condusă de Francisco Franco în Spania, între 1939 și 1975) a construit zeci de fortificații.

Acestea au fost făcute de-a lungul coastei insulei Fuerteventura, anticipând o posibilă ofensivă a Aliaților. Au fost ridicate peste 50 de buncăre și structuri defensive, în special pe țărmul estic al insulei.

Principala preocupare era o posibilă operațiune militară britanică, cunoscută sub numele de „Operațiunea Pilgrim”, concepută de Regatul Unit în eventualitatea în care Spania ar fi intrat în conflict de partea Puterilor Axei.

Inițiativa a pornit de la regimul franquist în anii de după Războiul Civil, într-un context de apropiere ideologică față de Germania lui Hitler.

Spania a cerut consultanță militară din partea Germaniei, iar căpitanul german Krauss a elaborat un raport cu propuneri defensive specifice pentru Canare. Construcțiile, însă, au fost realizate din materiale sărace și cu mijloace tehnice limitate.

Aceste structuri pot fi încă văzute de-a lungul coastei insulei Fuerteventura, în locuri precum Corralejo sau Parcul Natural al Dunelor. Unele sunt parțial îngropate, ruginite sau transformate în puncte panoramice.

În sudul României, peste 100.000 de hectare s-au transformat în deşert sau urmează să se deşertifice. Ce e de făcut
Recomandări
În sudul României, peste 100.000 de hectare s-au transformat în deşert sau urmează să se deşertifice. Ce e de făcut

Deși nu au fost niciodată folosite în luptă, ele rămân mărturii ale unei epoci de izolare și tensiuni internaționale.

După încheierea războiului, apărările și-au pierdut scopul inițial și au fost abandonate.

Povestea acestor construcții reflectă un conflict mondial care, deși nu a ajuns pe insulă, și-a lăsat amprenta asupra peisajului.

Rămășițele dispersate ale acelor fortificații încă stau în picioare, devenite parte a mediului natural și turistic, deși puțini cunosc adevăratul motiv al existenței lor.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.