Totuși, această schimbare nu este universală, iar călătorii sunt îndemnați să verifice regulile fiecărui aeroport înainte de a pleca, notează Independent.

Cum s-a ajuns la regula privind lichidele

În luna august a anului 2006, regulile de securitate au fost înăsprite după ce guvernul britanic a dejucat un complot terorist. Autorii intenționau să introducă la bordul unor aeronave ingrediente, care erau derivate din peroxid de hidrogen, pentru dispozitive explozive, ascunse în recipiente de băuturi. 

Sursa citată menționează că limitele de 100 ml au fost impuse pentru a preveni amenințările.

Tehnologia folosită

Scannerele moderne sunt capabile să analizeze structura moleculară a conținutului bagajelor. Acestea oferă imagini tridimensionale și pot detecta amenințările. Aeroporturile care îndeplinesc cerințele Departamentului pentru Transport (DfT) pot relaxa regulile, permițând sticle de până la doi litri.

Aceste scannere pot analiza dacă laptopurile și alte echipamente electronice prezintă un pericol. În aeroporturile în care tehnologia este instalată, lichidele și laptopurile nu mai trebuie scoase.

Un purtător de cuvânt al DfT a declarat: „Unele aeroporturi implementează o nouă tehnologie care va permite ca recipientele lichide de până la doi litri să fie trecute prin controlul de securitate în bagajul de mână.

Nicușor Dan a publicat prima declarație de avere ca președinte al României. Are datorii de 9.911.000 de lei și 152.000 de euro
Recomandări
Nicușor Dan a publicat prima declarație de avere ca președinte al României. Are datorii de 9.911.000 de lei și 152.000 de euro

Deoarece acest lucru se va întâmpla la momente diferite în aeroporturile din Regatul Unit, pasagerii ar trebui să continue să verifice cerințele de securitate ale aeroporturilor înainte de a călători și să vină pregătiți cu lichide în recipiente care nu depășesc 100 ml în bagajul de mână, cu excepția cazului în care se recomandă altfel.”

Birmingham a fost primul hub important care a permis pasagerilor să lase lichidele și electronicele în bagajele de mână. Și Edinburgh a urmat exemplul, relaxând regulile de securitate.

Aeroporturile din România care dispun de scannere

În România, patru aeroporturi dispun de scannere 3D. Acestea sunt: „Avram Iancu” Cluj-Napoca, „Traian Vuia” Timișoara, Craiova și Sibiu.

Totuși, limita de 100 ml este încă valabilă pe aceste aeroporturi.

„Pe Aeroporturile Internaționale «Avram Iancu» Cluj Napoca, «Traian Vuia» Timișoara, Craiova și Sibiu, se aplică aceleași reguli menționate mai sus privind acceptarea și transportul lichidelor în bagajul de mână, cu mențiunea că nu există obligativitatea ca lichidele aflate în recipiente cu capacitate de maxim 100 ml să fie depuse în pungi resigilabile”, conform Serviciului Român de Informații.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.