Anunțul făcut de Gideon Sa’ar, ministrul de externe din Israel

„Acțiunile și retorica antisemită folosite de Irlanda împotriva Israelului sunt înrădăcinate în delegitimizarea și demonizarea statului evreu. Irlanda a depășit orice limită în relațiile sale cu Israelul”, a spus Sa’ar, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

„Israelul își va investi resursele în promovarea relațiilor bilaterale cu țări din întreaga lume, conform priorităților care țin cont și de atitudinile și acțiunile acestor state față de Israel”, a adăugat el.

Declarația a subliniat măsurile luate de guvernul de la Dublin, inclusiv decizia Irlandei de a recunoaște un stat palestinian și sprijinul acesteia pentru acțiunea juridică a Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ).

Reacția Irlandei și a opoziției de la Tel Aviv

Yair Lapid, liderul opoziției din Israel, a criticat această mișcare într-o postare pe X, numind-o „victorie pentru antisemitism și organizații anti-israeliene”.

Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”
Recomandări
Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”

„Modul de a face față criticilor nu este să fugi, ci să stai și să lupți!”, a spus acesta.

Comentariile sale au stârnit reacții din partea lui Sa’ar, care, pe contul lui X, a scris: „Să-ți fie rușine, Yair! Acesta este un antisemitism clar bazat pe delegitimizare, dezumanizare și standarde duble față de statul evreu”.

Prim-ministrul irlandez Simon Harris a catalogat decizia Israelului drept „profund regretabilă”.

„Resping cu desăvârșire afirmația că Irlanda este anti-Israel. Irlanda este pro-pace, pro-drepturile omului și pro-dreptul internațional”, a scris el pe X.

De unde a început conflictul

Irlanda a anunțat în mai că va recunoaște oficial statul Palestina. În plus, Dublinul a anunțat în martie că va interveni într-un caz de genocid împotriva Israelului la CIJ, reflectând poziția de lungă durată a țării de solidaritate cu cauza palestiniană.

Cazul a fost adus pentru prima dată la CIJ de Africa de Sud, iar într-o hotărâre inițială din ianuarie, instanța a ordonat Israelului „să ia toate măsurile” pentru a preveni actele de genocid în Gaza.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

radutatii 16.12.2024, 01:53

Să reamintim "obiectivei" Irlande că în Gaza se mai află vreo 100 de ostatici luați în urma masacrului terorist din 7 octombrie.

Avatar comentarii

AaaBbbCcc 15.12.2024, 23:38

Cine nu aproba actiunile lor nesabuite, e antisemit. U.E. ar trebui sa fie unita in jurul cauzei CIJ.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.